Visszavonta Kövér meghívását az izraeli parlament elnöke

Vágólapra másolva!
A Nyirő-megemlékezésen való részvétel miatt lemondta Kövér László házelnök Jeruzsálembe szóló meghívását az izraeli parlament elnöke - értesült a Jerusalem Post. Kövér László a kabinetfőnöke útján közölte: okafogyottnak tartja a levelet, mert a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül már jelezték, hogy szervezési okok miatt a politikus nem tud részt venni a  Raul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult magyar kollégájához vasárnap az izraeli parlament, a kneszet elnöke, hogy visszavonja Kövér László meghívását - értesült a Jerusalem Post.

Reuven Rivlin korábban arra kérte a magyar házelnököt, hogy vegyen részt júliusban a magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett izraeli megemlékezésen.

Az izraeli lap szerint Rivlint "fölháborította a megdöbbentő hír", hogy Kövér részt vett a Nyirő József író emlékére tartott rendezvényen.

"Ön úgy döntött, hogy részt vesz ezen az eseményen, és nyilvánosan kifejezi szolidaritását azzal a személlyel, akinek pártja a magyar kormányon keresztül együttműködött a német náci gyilkosokkal a zsidó nép kiirtását célzó program megvalósításában" - idézi Rivlin levelét az angol nyelvű izraeli újság.

"Bárki, aki részt vesz egy ilyen eseményen, nem lehet jelen egy olyan férfi tiszteletére rendezett eseményen, mint Raul Wallenberg, aki az emberiség fáklyavivője, aki zsidókat mentett, aki jelképe a náci Németország és a kollaboránsok ellen vívott harcnak, amely kollaboránsok egyike mellett Ön kiáll, és akinek hódolattal adózik" - írta a kneszet elnöke.

Kövér László nem kapott arról értesítést a kneszet elnökétől, hogy visszavonták volna az Izraelbe szóló meghívását - mondta az MTI-nek vasárnap a magyar házelnök kabinetfőnöke.

Veress László az MTI-nek nyilatkozva furcsának találta az eljárást, hogy Reuven Rivlin, a kneszet elnöke a "sajtón keresztül üzen" magyar kollégájának. Hozzátette, okafogyottnak tartják a levelet, mert a magyar házelnök néhány nappal korábban, a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül jelezte, hogy szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János képviseli majd Magyarországot a jeruzsálemi rendezvényen.

Június elején Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író Kövér Lászlónak címzett levelében mondott le a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről - amelyet 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át -, ezt azzal indokolva, hogy a magyar házelnök részt vett május 27-én a romániai Székelyudvarhelyen "a nyilas eszméket valló erdélyi író", Nyirő József újratemetésén.