Merkel a csúcs előtt is találkozik Hollande-dal

Vágólapra másolva!
A jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt Angela Merkel német kancellár tárgyalni fog az eurózóna válságáról Francois Hollande francia elnökkel.
Vágólapra másolva!

Újabb kétoldalú találkozóra kerül sor a német kancellár és a francia elnök között - jelentette be szombat délután a berlini kancellári hivatal.

A közlemény szerint Angela Merkel a jövő héten szerdán - ezúttal Párizsban - találkozik Francois Hollande-dal, akivel az Európai Unió másnap kezdődő csúcsértekezletének témáiról tárgyal. Ez lesz a két politikus második kétoldalú találkozója, a francia elnök ugyanis már májusban ellátogatott Berlinbe.

A német-francia együttműködés kulcsfontosságú az euróválság megoldása érdekében. Megfigyelők szerint a mindenekelőtt a takarékosságot és a költségvetési fegyelmet hangsúlyozó Merkel kancellár, valamint az elsősorban gazdasági növekedési ösztönzőket sürgető Hollande elnök álláspontja az elmúlt időszakban némileg közeledett egymáshoz.

A német kancellár és a francia elnök pénteken Rómában egy négyoldalú tanácskozás keretében találkozott egymással. Az olasz fővárosban Mario Monti miniszterelnök meghívására olasz-német-francia-spanyol csúcstalálkozót tartottak. A résztvevők az euró melletti kiállást és az európai gazdasági növekedést fogalmazták meg fő célként az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, és egy 130 milliárd eurós gazdasági csomagra tettek javaslatot. A csomagnak a BBC beszámolója szerint része az Európai Központi Bank tőkéjének emelése, az Európai Bizottság regionális alapjaiban lévő fel nem használt pénzek bevetése és a nagy európai infrastrukturális beruházásokat finanszírozó közös kötvények kibocsátása.