Tízujjas gépelésre tanítaná a gyerekeket a Fidesz

Vágólapra másolva!
A tízujjas gépelés oktatása a Nemzeti Alaptanterv része, de az iskolák dönthetnek arról, hogy tanítják-e a felső tagozatos diákoknak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti alaptanterv (NAT) része lett a tízujjas gépelés oktatása, amit a Fidesz egyik munkacsoportja javasolt a törvénytervezet előkészítő szakaszában - közölte Oroján Sándor, a testület vezetője egy konferencián.

Az új NAT-ba beépült passzus értelmében bármely általános iskola dönthet úgy, hogy tanóra keretein belül 5-8. osztályig oktatják a diákoknak a tízujjas gépírást, más szóval vakon gépelést. A párt szerint a tízujjas gépírás hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet a legtöbb munkavállaló számára, de nem elhanyagolható a helytelen kéz/gép használatból fakadó fejfájás, stressz, gerincproblémák elkerülése sem.

"A billentyűzet hatékony használata fontos digitális kompetencia, aminek az elsajátítását mostantól minden általános iskolában tanóra keretein belül is segíthetik, ha ehhez a tárgyi és tanári feltételek adottak" - fogalmazott Oroján Sándor.