Vágólapra másolva!
A magyar állami kitüntetését visszaadó Elie Wiesel nagyra értékeli Kövér László válaszlevelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Ezt a 168 Órának nyilatkozta a magyar származású, Nobel-békedíjas amerikai író.
Vágólapra másolva!

A hetilap internetes oldalán pénteken megjelent cikk szerint Elie Wiesel azt mondta, hogy Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő József nem volt sem fasiszta, sem antiszemita. Az író kijelentette, hiányolja az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást.

Elie Wiesel június 7-ei keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről, mivel megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett Nyirő József erdélyi író újratemetési kísérletében. (Nyirő tagja volt az 1944-es nyilas parlamentnek, megítélése vitatott. Az újratemetési kísérlet ügyéről itt mindent megtalál.)

Kövér László június 21-én küldte el válaszlevelét, amelynek nyilvánosságra hozatalát - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására bízta. Elie Wiesel a levélváltást hétfőn hozza nyilvánosságra, a 168 Óra pedig az interjú teljes szövegét jövő heti számában közli. Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke pénteken az MTI-nek megerősítette, hogy hozzájárulnak a válaszlevél nyilvánosságra hozatalához.