Triplájára hízlalja a Miniszterelnökséget Lázár János

Vágólapra másolva!
Heteken belül 111 új kormánytisztviselővel bővitik a Miniszerelnökség dolgozóinak számát, így a mostani durván triplájára hízik a hivatal létszáma - tudta meg az [origo]. A bővítéshez más tárcáknál kell megszüntetni státusokat, lesz olyan minisztérium, amely húsz dolgozót veszít az átcsoportosítással. A Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez kerülő Információs Hivatalt, úgy tudjuk, a korábbi hírekkel ellentétben mégsem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hanem Orbán Viktor vezeti majd.
Vágólapra másolva!

Száztizenegy dolgozóval készül bővíteni a Miniszterelnökség létszámát a szervezetet június 1-je irányító Lázár János - értesült az [origo]. A nagy arányú létszámbővítéshez, úgy tudjuk, más tárcáktól kell átcsoportosítani (vagyis ott megszüntetni) státusokat. Az erről szóló határozat információink szerint már meg is jelenik a következő Magyar Közlönyben.

Az átcsoportosítás miatt lesz olyan tárca, amelynél tízes, de olyan is, amelynél húszas nagyságrendű kormánytisztviselői státust kell felszabadítani, a legtöbb álláshelyet információink szerint ráadásul épp a legnagyobb és legtöbb feladattal bíró Emberi Erőforrások Minisztériumából vonják el. (Az még nem egyértelmű, hogy csak a státusokat vonják el, vagy az állásokat betöltő embereket is.)

Az új munkatársak felvételére elviekben a Miniszterelnökség feladatainak bővítése miatt lehet szükség, a szervezet foglalkozik például a jövőben az egységes kormányzati koordinációval, külön államtitkárság felel a jogi ügyekért, átkerült a szervezethez a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi)felügyelete, önálló államtitkárságot kap a miniszterelnöki szóvivőből külügyi és külgazdasági államtitkárrá kinevezett Szijjártó Péter és új, külföldi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság dolgozik majd a Giró-Szász András vezette kormányszóvivői iroda alatt.

Mégsem Semjén vezeti az IH-t

A Külügyminisztériumból a Miniszterelnökséghez kerül az Információs Hivatal is. Ez utóbbit ugyanakkor, úgy tudjuk, a korábbi hírekkel ellentétben mégsem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hanem a miniszterelnök vezeti majd, de szerepet kap benne valamilyen formában a miniszterelnökséget irányító államtitkár, azaz Lázár János is. Hogy pontosan milyen formában, azt egyelőre nem tudni, az [origo] megkeresésére a kormányszóvivői iroda azt írta, hogy az "ezzel kapcsolatos jogi szabályozás még nem született meg", ezért a változásról csak a későbbiekben tájékoztatnak.

A létszámbővítéssel 68 százalékkal nő és összesen 275 főre emelkedik a Miniszterelnökség létszáma - válaszolta az [origo] kérdésre a kormányszóvivői iroda. A növekedést a magyarázat szerint a Miniszterelnökség feladat- és hatásköreinek jelentős bővülése indokolja, amely a válasz szerint a 2013. évi költségvetésben és a Miniszterelnökség személyi juttatásainak előirányzatában is tükröződik. (A 2013-as büdzsé múlt héten benyújtott tervezete a 2012-es keret közel dupláját, a tavalyi 5,7 milliárd helyett 9,05 milliárd forintot irányoz elő a szervezet működésére.)

A kormányszóvivői iroda válasza hangsúlyozza azt is, hogy az intézkedés csak a központi kormányzaton belüli pénz és státuszátcsoportosítást jelent, új források és státuszok nem szükségesek a Miniszterelnökség bővítéséhez.

Régen oda lett a bezzegminimum

Orbán Viktor 2010 április végén még arról beszélt, hogy feleakkora hivatalt akar maga köré, mint amekkora Bajnai Gordonnak volt, hogy megmutassa, hogy kevesebb emberrel is lehet hatékony munkát végezni. (A számszerű összehasonlítást nehezíti, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal a kormányfő tevékenységéhez köthető szervezeti egységek mellett több, azóta a Közigazgatási Minisztériumhoz került államtitkárságot is magában foglalt, de mindennel együtt nagyjából 140-en dolgozhattak a mai Miniszterelnökséghez tartozó feladatokon.)

A 2010 júniusi, körülbelül ötven fős induló létszámot azonban már augusztusban 94 főre emelték egy kormányhatározattal, majd már 2011 őszére az induló létszám több mint két és félszeresére duzzadt az apparátus létszáma. Ezt követően év végén és 2012 tavaszán is felvettek újabb embereket. A március 31-i adatok szerint 164-en dolgoztak a Miniszterelnökségen.

A szervezetnél dolgozó körülbelül tucatnyi állami vezető - a miniszterelnök és a miniszterelnök-helyettes mellett az államtitkárok és helyettes államtitkárok - a kormánytisztviselői létszámkereten felül számítandóak a szervezethez, ahogyan a kormányfő kilenc hivatalos főtanácsadója is.