Magyarországon a világ legnagyobb helikoptere

a világ legnagyobb helikoptere, az orosz fejlesztésű MI-26-os,
Vágólapra másolva!
Debrecenbe érkezett a világ legnagyobb helikoptere, az orosz fejlesztésú MI-26-ost a Die Hard 5 forgatására bérelte ki a filmet forgató stáb. A gép, miután átesett a vámvizsgálaton, továbbment a budaörsi repülőtérre.
Vágólapra másolva!

A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb méretű és teljesítményű helikoptert fogadta a debreceni repülőtér csütörtökön. A jármű a Die Hard 5 című film forgatására érkezett Fehéroroszországból - közölte a repülőtér sajtóreferense az MTI-vel. Tárkányi Zsolt elmondta: a debreceni repülőtéren csütörtökön belépett az országba egy MI-26-os szovjet fejlesztésű helikopter, amely hadrendbe állítása óta a legnagyobb méretű és teljesítményű sorozatban gyártott forgószárnyas repülőgép. A vámvizsgálatot követően a gép továbbment a budaörsi repülőtérre.

A helikopter egy minisztériumi jármű, amelyet a Die Hard 5 című film magyarországi forgatására béreltek ki. A gép 12 fős személyzettel érkezett csütörtökön 10 óra 15 perckor, és egy másik helikopter kíséretében landolt a repülőtéren, ahol vámvizsgálaton esett át, illetve üzemanyagot vett fel - közölte a sajtóreferens.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Grigoriy Sisoev
Az MI-26-os egy moszkvai légibemutatón

Az MI-26-os helikopter 33,8 méter hosszú, 8,2 méter magas és 32 méteres rotorátmérőjű, 20 tonna áru szállítására képes. Első alkalommal 1977. december 14-én szállt fel ez a típus, szovjet katonai szolgálatba 1983-ban lépett. A Debrecenben megfordult gép a polgári-teherszállítási változat, a MI-26T típus volt.