Vágólapra másolva!
Július 1-jétől csak feletteseik tudtával fogadhatnának el hálapénzt az egészségügyi dolgozók egy tavaly őszi törvénymódosítás alapján, a rendelkezést azonban lehetetlen életbe léptetni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Július 1-jétől életbe lép a munka törvénykönyvének az a passzusa, amely szerint harmadik személytől díjazás nem fogadható el vagy nem köthető ki, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad, ami azt feltételezi, hogy tudomása van a juttatás forrásáról, esetleg az összegéről is - olvasható a Népszabadságban. A jogszabály e része a hálapénz, a borravaló és "egyéb anyagi előny" elfogadását tiltaná.

A lap szerint a passzust tavaly ősszel váratlanul fogadtatta el a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca, erről "elfelejtették értesíteni" Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt is. Szócska nem hozta szóba kormányzati körökben sem a kifogásolt rész esetleges hatálytalanítását, sem azt, hogy miként is lehetne a gyakorlatban bevezetni, állítja az újság.

A Népszabadság azt írja, a rendelkezést nem lehet bevezetni, "a humántárca ugyanis nem készült fel arra, hogy az irányítása alá tartozó több mint száz kórházban tíz nap múlva a vezetőknek állást kell foglalniuk a hálapénz elfogadásának gyakorlatáról".

A tárca a lap kérdéseire így válaszolt: "A hálapénz kérdését az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága komplex társadalmi jelenségként kezeli. A probléma megoldása a korszerű betegellátás egyik feladata lesz."