Lezártnak tartják az írek a leányfalui gázoló ügyét

Vágólapra másolva!
Nincs több eszköze Magyarországnak elérni annak az ír férfinak a kiadatását, aki 12 éve két gyereket gázolt halálra Leányfalun, állítja a dublini igazságügyi tárca. A gyerekek családja nemzetközi bírósághoz fordulna.
Vágólapra másolva!

Az ír igazságügyi tárca hivatalosan is megerősítette a magyar kormány kérésére, hogy az ottani legfelsőbb bíróság döntése értelmében Francis Ciaran Tobin nem adható át Magyarországnak, a 2000. április 9-én Leányfalun két gyerek halálával végződő balesetet okozó férfi fogva tartását pedig megszüntették. Erről közleményben számolt be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

E szerint a bíróság a határozatot azzal indokolta, hogy a baleset bekövetkeztekor hatályos ír jog értelmében erre csak akkor lett volna lehetőség, ha a keresett személy megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot bocsátott ki a kézrekerítésére. Francis Ciaran Tobin az ellene folyó büntetőeljárás során ötszázezer forint biztosítékot helyezett letétbe a Budakörnyéki Bíróságon, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek. A felvetésre, mely szerint van-e még jogi lehetőség arra, hogy Francis Ciaran Tobin ne kerülhesse el tettének következményeit (a Pest Megyei Bíróság 2002 októberi, jogerős ítéletének végrehajtását, amelynek értelmében a bíróság 3 év szabadságvesztésre és 3 év járművezetéstől való eltiltásra ítélte a férfit), az ír minisztérium azt válaszolta, nincs.

Mindeközben a halálra gázolt gyerekek szülei közölték: a nemzetközi bírósághoz fordulnak az ügyben. Tóth István, a szülők ügyvédje szerint a döntés ellen több fórumon is fellépnek. Elsősorban a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírósághoz fordulnak, mert álláspontjuk szerint az ír bíróságok megsértették a fair eljárás és a fegyveregyenlőség elvét, amikor nem vonták be a sértetteket az ügybe: nem értesítették a halálra gázolt gyermekek szüleit és a jogi képviselőt az ottani eljárási cselekményekről, nem adtak lehetőséget az iratokba való betekintésre. Megvizsgálják azt is, hogy az ír alkotmánybíróság előtt van-e lehetőség a mostani döntés megtámadására.

Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, majd ezt 18 hónapra csökkentették másodfokon.

Tobin az Irish Life biztosítótársaság magas rangú tisztviselőjeként három évig dolgozott Magyarországon. 2011 novemberében őrizetbe vonult, korábbi hírek szerint azért, hogy ott várja meg a kiadatási eljárás lezárását. Ha a bíróság átadta volna őt Magyarországnak, a börtönben töltött időt beszámították volna a büntetésébe. A mostani döntés értelmében Tobin őrizetbe vételét is megszüntették.