Nincs döntés a taxisrendeletről

Vágólapra másolva!
Szeptemberre halasztotta szerdai ülésén a taxirendeletről szóló szavazást a Fővárosi Közgyűlés, mert a főpolgármester további egyeztetéseket lát szükségesnek. A testület a Budapest név használatára vonatkozó díj bevezetéséről sem szavaz.
Vágólapra másolva!

Visszavonta a napirendről a taxisrendelet-javaslatot Tarlós István főpolgármester szerdán a Fővárosi Közgyűlés rendes ülésén. A városvezető indoklásként elmondta, még további egyeztetések szükségesek az előterjesztésről. A rendeletről a tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a testület.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban közölte, a rendelettervezet célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. A javaslatról még múlt héten is egyeztettek a taxisszervezetekkel. A vitatott kérdések között volt a rendelet hatályba léptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek.

A helyszínen lévő tudósítója arról is beszámolt, hogy a közgyűlés nem szavaz a Budapest név használatáért fizetendő - a belvárosi boltosokat kiborító - díjról sem. Tarlós István főpolgármester szerint az ügyben további egyeztetések szükségesek. Az eredeti javaslat szerint fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait - Buda, budai, Budapest, budapesti, Budapest főváros, Budapest fővárosi, főváros, fővárosi, Pest, pesti, Pest-Buda, pest-budai - használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak.

Nő a szemétszállítás díja

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán a Fidesz-KDNP 18 igen szavazatával elfogadta az erre vonatkozó előterjesztést. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak.

A változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelent, vagyis a jelenlegi havi 2516 forint helyett 2586 forintot kell fizetni.