Mulatozók miatt kerítik körbe a Bazilikát

Vágólapra másolva!
A Szent István-bazilika lépcsőjén mulatnak azok a fiatalok, akiknek már nem jut hely a tér vendéglátóhelyein, ezért reggelre sokszor szemét lepi el a bazilika lépcsőjét. A műemlék védelmében kerítést építenek a Bazilika köré.
Vágólapra másolva!

A Szent István-bazilika köré vaskerítést emelnek, mert éjszakánként, főként a hétvégéken a környező vendéglátóhelyek vendégei a Bazilika lépcsőin folytatják a mulatozást, és hajnalra szeméthalom lepi el a környéket. A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, az egyháznak napi 100-150 ezer forintjába kerül a szemét eltakarítása, ezért döntöttek úgy a műemlékvédelemmel egyeztetve, hogy vaskerítést emelnek a Bazilika köré. Aki ezen átmászik, birtokháborítást követ el. A kerítés építését várhatóan augusztus 20-áig fejezik be.

A belvárosi önkormányzat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft.-től olyan koncepció kidolgozását kérte, amely biztosítja, hogy a környező vendéglátóhelyek személyzete figyeljen a késő esti órákban az ott lakók nyugalmára, és vállaljon részt a hajnali takarításból. A rendőrség közrendvédelmi akciókat szervez a Szent István térre, a járőrök is fellépnek a jelenség ellen.

A belvárosi önkormányzat sajtóreferense szerint a téren vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol azokat is kiszolgálják, akiknek már nem jutott ülőhely a szórakozóhelyen, ezért a takarítás során többször is találtak már a vendéglátóhelyek emblémájával ellátott poharakat.