Gyurcsány arra számít, hogy hamarosan vádlott lesz

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelője a Best Western Hotel Hungaria szállodában 2012.02.21-én
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc valószínűsíti, hogy az ügyészség hamarosan vádat emel ellene a Sukoró-ügyben, és elismerte, hogy 2006-ban "többtucatnyi" rendőri intézkedés nem állta ki a jogszerűség próbáját. Lehetségesnek tartja, hogy a "demokratikus ellenzék" kétharmados többséget szerez a következő választáson.
Vágólapra másolva!

Mivel a határidő - kétszeri hosszabbítás után - július elején lejár, arra számít, hogy az ügyészség két-három héten belül vádat emel ellene a Sukoró-ügyben, és ősszel a bíróság elé kell állnia, de készen áll erre - mondta egy kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egy szerdai fórumon.

A Dobköztársaság elnevezésű - a demokratikus ellenzéki pártok párbeszédét és együttműködését szorgalmazó - programsorozat részeként rendezett fórumot az MSZP erzsébetvárosi lakossági központjában tartották, nagyjából százötven érdeklődővel.

Gyurcsány azt mondta, ma az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak (DK) együtt nagyjából félmillióval több szavazója van, mint ahányan a szocialistákat választották volna tavaly ősszel: pártjának 200-250 ezer támogatója lehet, és az MSZP is ennyivel gyarapította táborát időközben.

Szerinte ez azt támasztja alá, hogy háromnegyed éve jó döntés volt elhagyni az MSZP-t, mert a szocialisták karakteresebben baloldali politikát folytathatnak azóta, az országnak pedig szüksége van egy balközép-centrista politikai erőre is.

A DK elnöke szerint a pártja és az MSZP közötti együttműködés a legkorábban a jövő év végén születhet meg. Meggyőződése szerint ez meg is fog történni, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy - az új választási rendszer következményeként - egy demokratikus ellenzéki összefogás kétharmados többséget szerezzen.

Arra a kérdésre, mit tenne, ha úgy látja, hogy az ellenzéki szövetség feltétele az ő visszavonulása, a volt miniszterelnök azt válaszolta, megbeszélné a pártjával, mert a politika nem személyes ügy - de ez szerinte nem állhat elő, mert a DK befolyásos, erős párt lesz addigra.

Egy kérdésre válaszolva kitért a rendőrség 2006. őszi fellépésére is, azt összességében jogszerűnek, indokoltnak és alkotmányosnak minősítve, de elismerve, hogy "többtucatnyi" intézkedés nem állta ki a jogszerűség próbáját.

A másfél órás fórumon Gyurcsány Ferenc fontosnak nevezte, hogy a bal- és a jobboldal egyaránt szembenézzen a múlttal. Kijelentette, elvárható, hogy aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava az 1956 után több száz embert kivégeztető Kádár Jánossal szemben is.

Azt mondta, Horthy nem érdemel szobrot, mert antiszemita, százezrek haláláért felelős autoriter vezető volt, de el kell ismerni, hogy a két háború közötti időszak nagy része korlátozott parlamentarizmus volt, amelyben szabadabb volt a sajtó és az igazságszolgáltatás, mint a Kádár-rendszerben, "sőt, mint Orbán alatt".