Birtokba veheti a főváros a CET-et

Vágólapra másolva!
A fővárosnak adott igazat a Duna-parti CET-tel kapcsolatban a Fővárosi Ítélőtábla, így az önkormányzat újabb csatát nyert a beruházó ellen, akivel régóta húzódó vitában áll. A Fővárosi Önkormányzatnak nem kell visszafizetnie a bankgaranciát, és 15 napon belül birtokba veheti az épületet.
Vágólapra másolva!

Kedden jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla a Duna-parti CET ügyében. A hatalmas bálnára emlékeztető, az egykori Közraktárakból kialakított épület körül régóta dúl a harc a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó Porto Investment között, de a főváros szerint az ítélettel megoldódik a helyzet.

Az ítélet lényege, hogy a bíróság jogerősen is elutasította a beruházók keresetét, hogy a Fővárosi Önkormányzat adja vissza a korábban lehívott majdnem 4 millió euró értékű bankgaranciát. Az ítélőtábla emellett helyt adott az önkormányzat viszontkeresetének, és kötelezte a Portót, hogy 15 napon belül adja az önkormányzat birtokába a Közraktárak épületegyüttest, vagyis a CET-et.

Mindez a Fővárosi Közgyűlésen szerdán kiosztott előterjesztésből derült ki, amely arra hívja fel a főpolgármestert - ha megszavazzák a képviselők -, hogy intézkedjen az ingatlan birtokba vételéről. Az ítéletet egyelőre csak szóban hirdették ki. Elvileg még meg lehet támadni azt egy felülvizsgálati kérelemmel a Kúriánál, de ez már nem befolyásolja a végrehajtását.

Továbbra is folyik egy per annak megállapítására, hogy a beruházó jogszerűen mondta-e fel tavaly augusztusban a fővárossal kötött szerződést. A fővárosi közgyűlés a felmondást korábban tudomásul vette, de annak okait valótlannak tartja. Emellett a beruházó egy úgynevezett fizetési meghagyásos eljárást is indított a főváros ellen, amelyben 11,8 milliárd forintot követel az önkormányzattól. A főváros ellentmondással élt a fizetési meghagyás ellen, így az is perré alakult. Egy harmadik perben a projektet finanszírozó MKB Bank követel az önkormányzattól 25 millió eurót, amelyet eredetileg a beruházó vett fel a projekt megvalósítására.

A szerdán kiosztott előterjesztés szerint a főváros delegációja tárgyalásokat folytatott a beruházóval és a bankkal, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak a CET-beruházás lezárására. Ez eddig nem járt sikerrel, mert az MKB nem fogadta el az elkészített tervezetet, illetve az a főváros számára is azt jelentené, hogy feladja bizonyos követeléseit. A Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes által aláírt előterjesztés ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy ne kösse meg a megállapodást, hanem az épületegyüttes birtokba vétele után a főváros maga fejezze be a beruházást, és hozza használható állapotba a CET-et.

A Főváros Ítélőtáblán született ítélet tényét megerősítette az [origo] kérdésére Molnár Katalin, a beruházó kommunikációs felelőse is.

Forrás: MTI/Jászai Csaba
A CET épülete óriási, üvegből készült bálnára emlékeztet

A CET több mint egy éve lényegében elkészült, de üresen tátong, a leendő üzletek bérlői sem tudtak beköltözni. Az épületben tavaly a szolgáltató kikapcsolta az áramot, így a fűtést biztosító hőszivattyús fűtési rendszer sem működik. A bálna üvegtábláinak az illesztéseinél alkalmazott tömítőanyagokat megviselte a hideg, így eresztenek, az épületbe szivárog a víz. Az átadást a Fővárosi Önkormányzat szerint a beruházó, a Porto szerint az önkormányzat hátráltatja.

A Duna-parti volt Közraktárak helyén a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) nevű komplexum egy 8,5 milliárd forintos beruházás. Az épület a tervek szerint nemcsak bevásárlóközpont - sőt a honlapja szerint szándékosan igyekszik majd elkerülni a "hagyományos bevásárlóközpontok hangulatát" -, hanem kulturális-művészeti programok, kiállítások és koncertek, és közösségi események színtere is lesz.

A CET-et eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni. Hónapok óta kész van, de a Porto Investment, a kivitelező és az önkormányzat vitája miatt nem lehetett még megnyitni. A Porto Investment közbeszerzési pályázaton nyerte el a beruházás és a PPP-konstrukcióban 25 évre szóló üzemeltetés jogát. 28,4 millió euró hitelt vett fel az MKB Banktól a 30,8 millió eurós beruházáshoz.

A főváros vezetése 2011 januárjában kezdte vizsgálni a beruházást, egyebek mellett kifogásolva a határidő be nem tartását. Miután a beruházó nem fizette meg a késedelmi kötbért - mondván, vis maior esetek hátráltatták a befejezést -, a főváros lehívta a 3,9 milliós bankgarancia teljes összegét. Ezután a beruházó 2011. augusztus 31-én felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést. A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben zárt ülésen felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket a CET beruházója által felmondott szolgáltatási szerződésből származó kárigény per útján történő érvényesítéséhez. Ezután decemberben született meg az első fokú ítélet a bankgarancia ügyében, amely az ítélőtábla keddi döntésével jogerőre emelkedett.

A Porto Investment szerint Budapest továbbra sem érdekelt az ügy békés megoldásában és a létesítmény mielőbbi megnyitásában. A cég az után adott ki közleményt, hogy a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy Budapest tulajdonába kerül az épület, miután a Fővárosi Ítélőtábla ezen lépés megtételére kötelezte a Portót. A Porto Investment azt írta: ennek a döntésnek jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához, de a meghozott döntéssel újra "azt a gyanút támasztja alá" a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban.

Hozzátették, hogy a felek továbbra sem számoltak el egymással, így másfél éve nem fizetik ki az alvállalkozókat. A cég közleményében arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja felül az előterjesztést.

A CET körüli vitákról szóló híreinket itt találja meg.