A magyar atlétákat reklámozza a külügy

Vágólapra másolva!
Lóháton csatázó vándorló magyarokról és a legendás Puskás Ferencről is szó van egy - a magyar atlétákat angol nyelven méltató kiadványban. A dokumentumot a külügyminisztérium bocsátotta ki, tájékozatató jelleggel, az londoni olimpiára is tekintetettel. A 14 oldalas mű szerint Magyarország az atléták nemzete, és a vérünkben van a sport.
Vágólapra másolva!

Magyar sport, magyar atléták címmel jelent meg egy angol nyelvű tanulmány a kormany.hu oldalon. A 14 oldalas kiadványt a külügyminisztérium bocsátotta ki, a tárca tájékoztató feladatainak részként és az olimpiai évre is tekintettel: "célja hazánk sporteredményeinek a nemzetközi közösség előtt történő bemutatása" - közölte az [origo]-val a minisztérium sajtóosztálya.

A piros-fehér-zöld színű fedőlapú kiadvány - amely szabadon hozzáférhető, bárki letöltheti és felhasználhatja - második oldalán Egerszegi Krisztina, olimpiai bajnok magyar úszó látható, nyakában az atlantai olimpián szerzett aranyérmével, valamint Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetsége elnöke, amint a külföldi sportminisztereket tornáztatja egy 2011-es, Gödöllőn tartott informális találkozón. A kiadvány célja meglehetősen rejtélyes: a bevezetőban azt írják a szerzők, hogy Magyarország az atléták nemzete. "Vagy legalábbis ez az, amiről meg voltunk győződve és ahogy hívtuk magunkat évszázadokon keresztül. De mi is áll mindennek a hátterében? Az az elképzelés, hogy a sport a vérünkben van, viharos történelmünk évszázadaiból jöhet" - írják.

A kiadvány szóba hozza őseinket, akik lóháton vándoroltak Dél- és Nyugat Európában, valamint a lovasok által vívott nagy csatákat a hódító népek ellen. Az összeállítás sorra veszi, hogy a magyar történelem egyes időszakaiban milyen szerepet kapott a sport, és mely sportágak voltak népszerűek, majd külön sorra veszi az egyes sportfajtákat. Külön fejezetet kap a futball, a vízilabda, az úszás, a kajak-kenut és az asztaliteniszt. Az egyes sportágakban kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók is szerepelnek a kiadványban: szó van többek között Puskás Ferencről, Egerszegi Krisztináról, Kárpáti Rudolfról, Hajós Alfrédról és Darnyi Tamásról.

A magyar műkorcsolya történelmének is oldalakat szenteltek, különös tekintettel a városligeti műjégpálya történetére: korhű képekkel illusztrálták az írott szöveget. A Puskás Ferenc stadion részletes történetét is felvázolja a külügyminisztérium dokumentuma. A kiadványt a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízipoló-csapatot ábrázoló kép zárja.