Újabb két törvényt küldött vissza a parlamentnek Áder János

Vágólapra másolva!
Visszaküldte a parlementnek a járások kialakításáról, illetve az elavult törvényeket törlő jogszabályt a köztársasági elnök. Áder János megint azt kifogásolja, hogy a parlament nem tartotta be a szabályokat a törvényhozásnál.
Vágólapra másolva!

Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János államfő. A köztársasági elnök döntése - a parlamenti honlapon kedden megjelent adatok szerint - a járások kialakításáról szóló törvényt, valamint az egyes törvényeknek és törvényi rendelkezéseknek a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében szükséges technikai deregulációjára vonatkozó jogszabályt érinti.

Ahogy korábban visszaküldött törvényeknél, Áder János most is azt kifogásolta, hogy a parlament nem tartotta be a Házszabályt a törvények elfogadása során. A visszaküldött törvényekhez mellékelt levelében azt írja, hogy a járásokról szóló törvényhez olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot fogadtak el, amely nem kapcsolódott az eredeti előterjesztéshez, ezt pedig tiltja a Házszabály. A járásokról szóló törvénybe egyébként a szerencsejátékokat szabályozó, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény módosítását tették bele az utolsó pillanatban.

Ezen kívül azt a törvényt küldte vissza Áder János, ami a jogrendszert terhelő, elavult törvények törléséről szól (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Ebbe belekerült a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása is, ami szerint az új szabályokat egy közelebbről meg nem határozott, 2012-ben életbe lépő törvény hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Áder ebben azt kifogásolta, hogy nem világos, melyik törvényre utal a szöveg.

Ugyanebben a törvényben talált még egy hibát: belekerült a törvénybe egy másik módosítás is, ami szerint az állam tulajdonába kerülnek a Kossuth téren álló szobrok, többek között József Attila hányatott sorsú szobra. Áder szerint nem derül ki a törvényből, hogy pontosan mikortól kerülnek az állam tulajdonába a szobrok.

Áder Jánost május 2-án választotta meg köztársasági elnöknek a parlament, május 10-én lépett hivatalba, azóta eddig már három törvényt küldött vissza, mindhármat azért, mert szerinte a parlament nem a házszabálynak megfelelően fogadta el őket. Az utóbbi kettőt éppen hétfői ülésén fogadta el újra a parlament.