Indulnak Gyurcsány plágiumügy miatti sajtóperei

Vágólapra másolva!
A bíróság kitűzte négy olyan sajtóper tárgyalási időpontját, amelyet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök indított a plágiumügyben közölt tudósítások tartalma miatt.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatáról megjelent cikkek és tudósítások miatt a volt kormányfő médiajogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda 33 sajtó-helyreigazítási eljárást indított. Azon sajtóorgánumokat, amelyek nem közölték a helyreigazítást, a politikus beperelte - derül ki a Demokratikus Koalíció (DK) keddi közleményéből.

A DK a Magyar Nemzetet, a Magyar Hírlapot és a Hír TV-t említi azon orgánumok között, amelyek nem közölték a helyreigazítást. A közleményben az áll, hogy a Hír TV ellen, a Célpont című műsor "feltételezett hírhamisítása" miatt Gyurcsány rágalmazás alapos gyanúja miatt büntetőeljárás megindítását is kezdeményezte. A párt közölte, jogi szakértői vizsgálják polgári perek megindításának lehetőségét is, személyiségi jogok megsértése miatt.

A Hír TV Célpont című műsora április végén számolt be arról, hogy Gyurcsány ugyanolyan címen adott be szakdolgozatot, mint volt sógora négy évvel őelőtte. A televízió később azt állította, hogy a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval, és a feltárt egyezések erősítik a plágiumgyanút.

Gyurcsány annyit ismert el, hogy használhatta volt sógora, Rozs Szabolcs szakdolgozatát a sajátja készítésekor, de tagadta, hogy plagizált volna. A pécsi egyetem vizsgálatot indított az ügyben, a Gyurcsány-féle dolgozat azonban azóta sem került elő, így a vizsgálat arra jutott: nem állapítható meg, hogy volt-e egyezés a két dolgozat között.