Schmitt Pál nem kéri az állami lakást

Schmitt Pál volt köztársasági elnök elhagyja a díszpáholyt a Parlamentben, ahol Áder Jánost a Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 262 igen szavazattal választotta meg Magyarország államfőjévé
Vágólapra másolva!
A volt köztársasági elnök az ország gazdasági helyzetére tekintettel úgy döntött, hogy nem kér állami lakást.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál nem kíván élni törvényben biztosított lakáshasználati jogával. A volt államfő irodája az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozza: Schmitt Pál az ország jelenlegi gazdasági helyzetére tekintettel döntött így, megköszönve a kormánynak azt a lehetőséget, hogy a hatályos törvények értelmében állami ingatlant biztosítottak volna lakhatásához.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a korábbi államfőket kérelmükre megfelelő lakáshasználati jog illeti meg; a lakást és a fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja.

Schmitt Pál államfő április 2-án mondott le, és már abban a hónapban elkezdték intézni a törvény szerint neki járó ingatlan keresését. Ugyanakkor a szolgálati lakásról folyamatosan titkolózott Schmitt Pál és a KEH is. Az [origo]-nak még május 14-én is azt mondta Schmitt korábbi munkatársa, hogy szerinte nem közérdekű adat, ezért továbbra sem árulják el, hogy Schmitt mikor költözik ki a Béla király úti államfői rezidenciából, és hogy igényel-e állami fenntartású lakást.

Aztán egy Magyar Közlönyben megjelent határozatból kiderült, hogy a kormány 196,5 millió forintot különített el az államfőváltás költségeire. Ebből az összegből 150 millió forintot ingatlanvásárlásra fordíthat a hivatal - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az [origo]-val. Nemcsak a lakást, hanem a fenntartását - továbbá a volt köztársasági elnököt megillető titkárság irodájának fenntartási költségét, illetve a költözésekkel járó valamennyi költséget - is az államnak kell állnia, erre további húszmillió forintot tettek félre. A KEH az [origo]-nak küldött levélben azt írta, hogy Schmitt Pál új otthonának kiválasztásánál többek között biztonsági, személyes, illetve családi szempontok is felmerülnek.

A volt kormányfő nem marad fedél nélkül, a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete.