Eltiltottak három nyolcadikost a ballagástól Mindszenten

Vágólapra másolva!
Három nyolcadikost tiltottak el a ballagástól Mindszenten, de ketten ennek ellenére is elmentek az iskolai rendezvényre. A polgármester szerint helyes az eltiltás, mert a "fiataloknak is tudniuk kell, hogy a tetteiknek következményeik vannak". 
Vágólapra másolva!

Nem vehetett volna részt a szombati általános iskolai ballagáson Mindszenten három végzős diák, ugyanis eltiltotta őket a tantestület az ünnepségtől - írja a Délmagyar.hu. Az iskola két nyolcadik osztályában 47-en végeztek. Az eltiltásra az iskola rendtartása a kirívóan rossz magatartás, kezelhetetlen viselkedés okán ad lehetőséget. Végül a három fiúból kettő ott volt az ünnepségen - a sorból nem állíthatták ki őket -, csak egy nem vett részt rajta, számol be a lap.

A Délmagyar.hu-nak Bagitáné Szécsényi Mária, az iskola igazgatója nem kívánt beszélni az ügyről, de közölte, hogy az iskola és a város nevében Zsótér Károly polgármester nyilatkozik.

A ballagásról való eltiltásról még februárban határozott a tantestület - mondta Zsótér Károly a regionális lapnak. "Akkor még 6 diák volt érintett az ügyben. Ehhez a döntéshez az öt évvel ezelőtt elfogadott házirend biztosított törvényes alapot, szerepel benne ugyanis az a kitétel, hogy ha a diák méltatlanná válik rá, nem vehet részt a ballagási ünnepségen. Az említett hatból három diák javított annyit a magatartásán, viselkedésén, hogy részt vehetett az eseményen. Ugyanakkor a másik hármat sem lehetett szó szerint eltiltani: ha megjelentek, nem állíthatták ki őket a pedagógusok a sorból. Végül egy család döntött úgy, hogy a tantestületi határozatnak megfelelően nem vesz részt a ballagáson. Ez szerintem pozitív és nevelő hatású döntés volt a család részéről" - mondta Mindszent polgármestere.

Zsótér Károly szerint a tantestület határozata országosan is példaértékű, így ő propagálni fogja, mert a fiataloknak is tudniuk kell: tetteiknek következményeik lehetnek. Szeptember 1-jétől pedig a hasonlóan kirívó viselkedés esetén a településen kizárhatók a diákok a tanintézményből, és a szülőknek kell újat keresniük számukra.

Az [origo] megkereste az iskolát és a polgármestert is, hogy megtudjuk, miért tiltották el a gyerekeket a ballagástól. Az iskolában nem tudták kapcsolni az igazgatót, a mobilszámát pedig nem adták meg. A polgármesterrel pedig egyelőre nem tudtunk beszélni.