Lázár János az utolsó pillanatig ragaszkodik Hódmezővásárhelyhez

Vágólapra másolva!
Lázár Jánosnak új államtitkári állása miatt le kell mondania Hódmezővásárhely vezetéséről. Bár a múlt hónap végén már nyilvánosan is elbúcsúzott, egyelőre még ő vezeti a várost. A törvény szerint erre még július elejéig lehetősége van.
Vágólapra másolva!

Bár május végén nagy felhajtás közepette, nyilvános ülésen elbúcsúzott Hódmezővásárhelytől, továbbra is Lázár János vezeti a várost. A május végén megrendezett ünnepélyes közgyűlésen Orbán Viktor személyesen kérte ki a várostól a polgármestert, hogy államtitkár lehessen belőle a Miniszterelnökségen. Lázár új posztja ugyanis összeférhetetlen a városvezetői tisztséggel. Az összeférhetetlenséget a polgármester a képviselő-testülethez írt nyilatkozattal tudja megszüntetni, azaz írásban le kell mondania. A következő városvezetőt csak azután kezdhetik el keresni: a lemondás után két hónapon belülre időközi választást kell kiírni a helyi választási bizottságnak, és a szavazást ezek után 60 napon belül meg kell tartani.

Lázár János június 2-i államtitkári kinevezése óta még polgármesterként döntött egy sor ügyben: a közgyűlésben bejelentette a városi sportcsarnok államosítását, intézményi beszámolókat fogadtatott el és környezetvédelmi programot terjesztett be. A város sajtósa a múlt héten meg is erősítette az [origo]-nak, hogy Lázár János még nem mondott el a polgármesteri posztról. Erre a törvény szerint a kinevezéstől számítva 30 napja van. A Miniszterelnökségen kérdésünkre azt mondták, hogy Lázár János a törvényi határidőn belül, azaz várhatóan július 2-ig lemond a polgármesterségről, és megszünteti az összeférhetetlenséget.

Megkerestük Hódmezővásárhely sajtósát is, hogy megtudjuk, meddig marad Lázár János a város vezetője, és kap-e bármilyen juttatást polgármesteri tisztségének megszűnését követően, de hétfőn reggel feltett kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. A polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény szerint Lázár Jánosnak háromhavi illetménynek megfelelő végkielégítés járna, ha nem volna országgyűlési képviselő.

Lázár Jánosnak nemcsak a polgármesterségtől kell megválnia az új állása miatt, lemondott a Fidesz frakcióvezetői posztjáról is, amit május 29-én Rogán Antal vett át tőle.