Iskolájából vittek el a rendőrök egy szegedi tinédzsert

Vágólapra másolva!
Hat, Szeged belvárosában rablásokat, garázda cselekményeket elkövető, 15 és 17 év közötti fiatalt fogtak el a rendőrök - közölte a csongrádi megyeszékhely rendőrkapitánya hétfőn.
Vágólapra másolva!

Zélity László ezredes a felderítésről tartott szegedi sajtótájékoztatón elmondta, az egy 15, két 16 és három 17 esztendős fiú április óta garázdálkodott az árvízi emlékmű környékén és a rakparton.
A csoport tagjai általában az esti órákban inzultálták a Tisza-parton pihenő, beszélgető fiatalokat. A terhükre rótt bűncselekmények között volt két csoportosan elkövetett rablás is, melyet öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethet a bíróság - tudatta a kapitány.

Az egyik alkalommal a gyanúsítottak az esti órákban egy fiatal férfitól cigarettát követeltek, majd miután ezt megtagadta, bántalmazták, levették a kabátját, átkutatták ruháját, és elvették telefonját. Egy másik este hatan támadtak rá szintén egy fiatal férfira, akitől pénzt és cigarettát kértek, majd az ő ruháját is átvizsgálták. Ebben az esetben zsákmányuk csupán ezer forint volt - mondta Zélity László. Olyan eset is előfordult, amikor a gyanúsítottak minden előzmény nélkül megtámadtak és bántalmaztak egy fiatalt - tette hozzá az ezredes.

Bár mind a hat fiatal büntetlen előéletű, mindannyiuk ellen folyik már büntetőeljárás, többek között erőszakos bűncselekmények miatt is. A rendőrség csütörtökön vette őrizetbe a gyanúsítottakat - egyikőjüket az iskolából állították elő -, kettőjük előzetes letartóztatását már elrendelte a bíróság.

Zélity László hangsúlyozta, a turisztikai szezon kezdetével növelik a rendőri létszámot az utcákon, különösen a szűken vett belvárosban, ahol új gyalogos és gépkocsis járőröket állítanak szolgálatba. A bűnelkövetők kiszűrése és a nyaralás miatt üresen maradó ingatlanok biztosítása érdekében "bűnügyi portyákat" is indít a kapitányság, a Széchenyi téren található turisztikai információs pavilonnál pedig két, idegen nyelveket jól beszélő rendőr nyújt tájékoztatást és segítséget a hozzájuk fordulóknak.