Éjfélig vár a Neo FM pénzére a Médiatanács

Vágólapra másolva!
Még ma pénzt akar a Neo FM-től kapni a Médiatanács. A több százmilliós adósságot felhalmozó cég hétfőn csődvédelmet kért, és csak később fizetne. Ha a rádió nem fizet, a Médiatanács szerdai ülésén döntenek a sorsáról.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács ma éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, ami többek között a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését, és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza - jelentette be a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn délután. A bejelentéssel arra reagálta, hogy a Neo FM hétfőn kora délután közölte: csődvédelmet kértek, a Médiatanácstól pedig kérni szeretnék, hogy az adósságukat ütemezzék át. A cég vezetői a hétfői sajtótájékoztatón azt is mondták, ötszázmillió forint értékű váltót ajánlottak fel az adósság fejében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH).

"A Médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak mai nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni" - reagált a Neo FM bejelentésére a Médiatanács. Szerintük a felajánlott váltó pont olyan, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy "váltó". Szerintük ha a felajánlott váltó mögött valódi pénz van, akkor a tulajdonosoknak bőven van ideje éjfélig még arra, hogy pénzzé tegye azt, és a korábbi vállalásának megfelelőn törlesszen 200 millió forintot az adósságából.

A Médiatanács és a Neo FM konfliktusának hátterében az áll, hogy a Neo FM tetemes tartozást - a Médiatanács szerint 750 millió forintot - halmozott fel. A Médiahatóság ezért június elején ultimátumot adott a Neo FM tulajdonosainak: ha elkezdik törleszteni a százmilliós tartozást, cserében elengednek nekik 40 millió forint késedelmi kamatot. A Médiatanács most hétfőig adott haladékot a rádiónak arra, hogy választ adjanak.

A Médiatanács szerint a Neo FM hétfői beadványa "egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek".

A rádió ugyanakkor a hétfői bejelentésen hangsúlyozta, hogy működtetni szeretnék a rádiót, és hosszú távon kezelni akarják a problémákat.

Megkerestük a médiahatóságot, hogy megtudjuk, mi történik, ha a Neo FM éjfélig nem fizet. A sajtóirodán azt mondták, hogy ebben az esetben a Médiatanács szerdai ülésén fog foglalkozni az üggyel, de mivel "minden eset egyedi", nem tudják előre megmondani, milyen következményei lehetnek, ha a Neo FM nem fizet.

Az ügy előzményeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.