Vágólapra másolva!
A Kúria elnöke szerint nem az ügyeket kell mozgatni a bíróságok között, hanem oda kell helyezni a bírói kapacitásokat, ahol sok ügy van. Darák Péter egy szakmai konferencián beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Hosszabb távon nem tartható a bírósági ügyek áthelyezésének jelenlegi gyakorlata, amely nyilvánvalóan egy örökölt helyzet megoldására szolgáló kivételes eszköz - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke egy szakmai konferencián hétfőn.
A megoldás a későbbiekben az lehet, hogy a bírói státus oda kerül, ahol az ügyek felmerülnek, nem pedig az, hogy az ügyek kerülnek arra a bíróságra, ahol az azt elintézni képes bíró dolgozik. Ebben a kérdésben szembe kerül egymással az eljárások ésszerű időn belüli elintézése és a törvényes bíróhoz való jog - fejtette ki a főbíró az Alaptörvény - bírói igazságszolgáltatás elnevezésű, a Kúrián megrendezett konferencián.

A jelenlegi szabályozás lehetőséget ad arra, hogy ha egy túlterhelt bíróságon előreláthatólag nem tudnak ésszerű időn belül elintézni egy nagy terjedelmű, bonyolult megítélésű ügyet, akkor a bíróság vezetőjének javaslatára az Országos Bírósági Hivatal elnöke másik eljáró bíróságot jelölhet ki. Ez történt a BKV-ügyben Hagyó Miklós volt szocialista politikus és társai ellen folyó büntetőperrel is, amelynek áthelyezése miatt a védők az Alkotmánybírósághoz fordultak.