Maradhat Magyarországon a kémkedéssel vádolt orosz fegyverkereskedő

Vágólapra másolva!
Igor Utkin orosz fegyverkereskedő Magyarországon maradhat, pedig korábban azzal vádolták, hogy orosz kém. Perre ment az igazáért, és nyert, szerinte üzleti vita áll a háttérben.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonságra veszélyesnek nyilvánították, és ki akarták utasítani az országból az orosz üzletembert, Igor Utkint - írja a Blikk hétfői száma. A Bevándorlási Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal a lap beszámolója szerint úgy látja, hogy a fegyverkereskedelemmel foglalkozó férfi veszélyezteti Magyarország nemzetbiztonságát, mivel kapcsolatot tart az orosz titkosszolgálattal, a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal.

Az orosz vállalkozó azonban nem értett ezzel egyet, és perre ment - derül ki a cikkből. A bíróság a napokban Utkinnal értett egyet, így Igor Utkinnak egyelőre nem kell elhagynia az országot.

A kémnek kikiáltott orosz férfi egyébként korábban fegyverkereskedő foglalkozása miatt átesett az egyik legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzésen, a C típusú eljárásban nem találtak semmilyen veszélyforrást a személyével kapcsolatban - írja a lap. Utkin a hivatalos iratai szerint továbbra is forgalmazhat haditechnikai eszközöket, és beléphet a NATO összes objektumába - derül ki a Blikkből.

Az állítólagos kém nyilatkozott a napilapnak, sőt fényképezni is hagyta magát. Állítja, hogy meghurcoltatása mögött üzleti vita áll. Üzlettársa ellen már feljelentés tett, a rendőrség pedig hűtlen kezelés és sikkasztás miatt nyomoz az ügyben.

"Több mint 10 éve élek Magyarországon, kétévente rendben meghosszabbították a tartózkodási engedélyemet. Tavaly májusban majdnem elájultam, amikor a levélben az állt, hogy megtagadják az engedélyt, azért mert kém vagyok" - mondta a Blikknek.

"Ezt a pert most megnyertük, de közben indult egy újabb eljárás ugyanezért" - tette hozzá Fridman Róbert ügyvéd, aki szerint ügyfele harcol a végsőkig.

"Nem akarom elhagyni az országot, itt él a családom, itt vagyok otthon. Én tudom, hogy nem igazak a vádak. Nem vagyok kém, ha az lennék, nem állnék a nyilvánosság elé. Ez egy koncepciós eljárás, ami mögött a feljelentett üzlettársam állt" - tette hozzá a cikk szerint az üzletember. Az Alkotmányvédelmi Hivatalnál a Blikk cikke szerint nem reagáltak az ügyre.