Orbán rég látott ekkora európai zsizsegést

Vágólapra másolva!
Radikális tervek vannak az Európai Unióban a válsághelyzet megoldására - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Orbán szerint a krízisből csak úgy lehet kimászni, ha az uniós vezetők átveszik a kezdeményezést a pénzügyi spekulánsoktól.
Vágólapra másolva!

"Nagyon régen nem láttam olyan típusú mozgást, zsizsegést" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az európai politikáról a Kossuth Rádióban péntek reggel sugárzott interjúban. Orbán szerint egy hangyabolyhoz hasonlítható az, ami Európában történik, és ez szerinte "nyilván azért" van így, mert "nagy a baj".

Orbán ezzel arra a krízishelyzetre utalt, amelynek legutóbbi fejleménye az volt, hogy Spanyolország is pénzügyi segítséget kért külföldről a bankrendszere megmentésére. A kormányfő szerint sikertelen volt ennek az uniós szintű válságnak a kezelése az elmúlt két évben, a kezdeményezés ugyanis az eladósodott országoknak hitelt nyújtó "pénzügyi spekulánsok kezében maradt".

Orbán azt mondta, hogy ezt a kezdeményezést kell most visszavenni, és nagyon komoly tervek készülnek az EU-n belül a válság megoldására. Orbán szerint ezek között vannak olyanok, amelyek még nem is kerültek nyilvánosságra. Ezekről részleteket nem közölt, csak annyit jegyzett meg, hogy "radikális átalakítási tervek vannak", amelyek olyan mélyen érintik a nemzeti szuverenitást, hogy alapjaiban változtatják meg, amit egy ország függetlenségéről gondolunk.

Orbán ezzel arra utalt, hogy egyes elképzelések szerint a válságból kivezető utat az jelenti, ha az uniós tagállamok - és különösen az eurót használó országok - az eddiginél is szorosabb együttműködést alakítanak ki, és esetleg lemondanak egyes jogokról egy központi irányítás javára.

Az EU-s tagállamok vezetői június második felében találkoznak Brüsszelben. Orbán nem jelezte, hogy a magyar kormány milyen álláspontot fog képviselni, ha a szorosabb együttműködés terve napirendre kerül. Annyit ugyanakkor megjegyzett, hogy Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni.

A miniszterelnök beszélt a vasárnap esedékes görögországi választásokról, amelyeken az előrejelzések szerint jó eséllyel indulnak az uniós vezetők által megkövetelt megszorító intézkedések ellen tiltakozó pártok. Orbán megjegyezte, hogy szerinte "hiba volt beavatkozni a görög belpolitikába", Görögország sorsáról ugyanis "csak a görögök dönthetnek".