Buddha-szobor előtt pacsizott a jordánokkal Orbán

Klotild-palota megnyitó, Buddha Bar
Vágólapra másolva!
Szinte az összes Budapestre akkreditált nagykövet, Erdő Péter bíboros és Schmitt Pál korábbi államfő is ott tolongott a Ferenciek terén álló Klotild-palotában elkészült luxushotel megnyitóján. A nyitóünnepségen Orbán Viktor kormányfő is beszédet mondott: hízelgett a hotelt tulajdonló jordán üzletembereknek, akik viszont a magyarokat dicsérték.
Vágólapra másolva!

"Az elnök, a bíboros és a miniszterelnök találkozik egy arab bárban. Így szoktak kezdődni a Rejtő-regények" - viccelődött Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a budapesti Klotild-palotában megnyílt Buddha Bar Hotel megnyitóünnepségén, amelyen a Budapestre akkreditált nagykövetek mellett ott volt Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros-érsek is - jelentette tudósítónk a helyszínről.

A hotel bárjában tolongott szinte az összes Budapestre akkreditált nagykövet, akiket Orbán alaposan megváratott: negyven percet késett a kitűzött kezdő időponthoz képest. Ez azonban nem okozott feszültséget, a meghívottak addig is elütötték az időt: az arab diplomaták puszival köszöntötték egymást, kézről kézre adták az amerikai nagykövetet. Az ünnepség a magyar és jordán himnusszal kezdődött (a hotel fejlesztői ugyanis jordán üzletemberek). A végén, amikor felhúzták a magyar és a jordán zászlót a bárban, mögüle előbukkant egy hatalmas aranyszínű Buddha-szobor.

Arab befektetőket kért Orbán

A jordán üzletemberek által megvalósított szálloda megnyitóünnepsége egybeesett a Jordán Hasimita Királyság függetlenségének évfordulójával és a hadsereg napjával. Erről Zaid Naffa jordán konzul tájékoztatta az egybegyűlteket, aki szinte hibátlan magyarsággal tolmácsolta II. Abdullah király szívélyes üdvözletét a hallgatóságnak. Bejelentette, hogy még az idén demokratikus választások lesznek a közel-keleti országban. Orbán Viktor arra kérte a konzult, adja át elismerését és nagyrabecsülését az uralkodónak, aki szerinte fontos stabilizáló tényező a térségben.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Orbán Viktor és Zaid Naffa jordán konzul a megnyitón

A miniszterelnök azt mondta az ünnepélyes megnyitón: két sikeres diákot is ünnepelnek, hiszen a szállodacsoport két tulajdonosa - Szamír Hamdan és Zuhair Avad jordán üzletember - korábban Magyarországon tanult. Orbán arra kérte az üzletembereket, hogy vigyék jó hírét Magyarországnak, csábítsanak újabb arab befektetőket ide.

A profit sem esik jól barátság nélkül

A jordán konzul szerint a magyarok és az arabok abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkét nép vendégszerető és nagyvonalú. Orbán szerint ez igaz, bár a nagyvonalúság nem mindig látszik a magyarokon, de azért "szívünk mélyén nyitottak vagyunk". Hozzátette, a szálloda tulajdonosainak példáján is látszik, hogy az arabok értik, "még a profit sem esik jól, ha nincs benne barátság, valami lélek".

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az új Buddha Bar Hotel

A ma Ferenciek terének hívott tér két oldalán 1899-ben kezdtek építeni két egyforma palotát Habsburg Klotild főhercegnő megbízásából, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján (hivatalosan mindkét épületet Klotild-palotának hívják, csak a köznyelvben ragadt rá a Matild név a déli épületre). A Habsburg-család 1917-ben eladta az épületeket, a második világháború után pedig államosították őket.

A rendszerváltás után az északi, most szállodává alakított épület a Magyar Posta tulajdonába került, majd 2002-ben privatizálták azt a kft.-t, amely a tulajdonjoggal rendelkezett. A felújítás 2006-ban kezdődött meg, de csak mostanra készült el teljesen. A szállodát a Szamír Hamdan és Zuhair Avad jordán üzletemberek érdekeltségében álló Mellow Mood Group üzemelteti. A két üzletembert a múlt héten a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

A déli épület az V. kerületi önkormányzaté volt, 2010-ben a Párizsi udvarral és egy Szent István téri épülettel együtt eladták az SCD Group nevű cégnek, amely azóta kivonult az ingatlanfejlesztésből, és az épületeket továbbadta. Az egyik bérlő bíróságon támadta meg az eredeti adásvételi szerződést, de első fokon februárban pert vesztett.