A miniszter lesz a kulturális alap elnöke

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kerül az Országgyűlés elé a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosítása, amely szerint az NKA elnöke az emberi erőforrások minisztere lesz - közölte a kultúráért felelős államtitkári posztot június 18-ától betöltő L. Simon László. L. Simon, aki most a szervezet vezetője, a jövőben alelnökként irányítja majd az alapot. A terveiről azt mondta L. Simon, hogy jobban fog lobbizni, és vissza szeretné kapni a Balassi Intézet felügyeletét.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere veszi át a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetését L. Simon Lászlótól, aki a jövő hétfőtől kulturális államtitkár lesz. L. Simon a jövőben az NKA alelnöke lesz. "Létrehozzuk az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni" - közölte L. Simon László.

Szőcs Géza eddigi kulturális államtitkár szerdán jelentette be, hogy lemond a posztjáról. Utódja, L. Simon László azt mondta: "már beszélgettünk a kinevezésemről egy ideje a miniszter úrral, mert érzékelhető volt Szőcs államtitkár úr távozási szándéka". Hozzátette: jelenlegi pozíciói közül a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöksége összeférhetetlen az államtitkársággal.

L. Simon László szerint nehéz helyzetben van a magyar kultúra, amelyet a forráshiány jellemez. "Pénzügyileg nehéz lesz javítani a pozícióinkon, de azt is megpróbáljuk. Tegnap a kormány elfogadta a 2013-as költségvetés sarokszámait; az államtitkárság költségvetése várhatóan tíz százalékkal növekszik" - jelentette be.

Jobban fog lobbizni L. Simon

A leendő államtitkár hangoztatta, hogy számos olyan lépést is meg lehet és kell tenni, amelyhez nem feltétlenül szükséges pénz. "Odafigyeléssel, szakmai alázattal, megfelelő érdekérvényesítéssel nagyon sokat lehet javítani a kulturális ágazat dogozóinak hangulatán. Amikor nincsen pénz, akkor különösen oda kell figyelnünk a ránk bízott emberek lelkiállapotára" - fogalmazott. Legsürgősebb feladatai között az NKA törvény elfogadását és a miniszteri szervezeti struktúra átszervezését említette. Elmondta, egyértelművé kívánja tenni a döntési kompetenciákat, és ütőképes, korszerű, gyors reagálású főosztályi szerkezetet akar létrehozni, ha a közigazgatás ezt megengedi.

"Az államtitkárság, a kulturális terület súlyát mindenképpen növelni kell, ezt államtitkárként nekem és a miniszter úrnak kell megoldanunk. Mivel mindketten parlamenti képviselők vagyunk, a döntéshozatali folyamatban képviselőtársainknál is jobban tudunk lobbizni a területünkért" - szólt céljairól.

L. Simon László azt mondta, a külföldi magyar kulturális intézeteket összefogó Balassi Intézetet a kultúráért felelős minisztérium keretein belül látná szívesen, ezzel kapcsolatban meg kell kezdeni a tárgyalásokat a BI-t jelenleg felügyelő közigazgatási tárcával. "A külföldi magyar intézetek évtizedek óta mindig a kulturális minisztériumnál voltak, most, hogy új vezetése van a tárcának, nem látom indokát, hogy ne kerüljenek vissza" - jegyezte meg.

A leendő államtitkár úgy vélte, a megyei múzeumi intézményhálózatnak a kulturális tárca fenntartásában kellene maradnia, erről azonban még Balog Zoltánnal és esetleg Orbán Viktorral is egyeztetnie kell, mert az érvényben lévő kormányhatározat a települési önkormányzatokhoz rendeli az eddigi megyei múzeumokat. "Amennyiben azonban a kormányhatározat érvényben marad, azt kell végrehajtanunk a legjobb tudásunk szerint, a múzeumi rendszert a legjobban szolgálva" - tette hozzá.