Adósságot halmozott fel, és tízmilliókat rejtett el egy ügyvéd a felszámoló elől

Vágólapra másolva!
Egy építőipari vállalkozás nagy tartozást halmozott fel, felszámolást indítottak ellene, de kiderült, hogy a cég ügyvédje legalább 60 millió forintnyi készpénzt elrejtett és a munkagépeket sem akarta átadni. Öt évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

Egy kecskeméti ügyvéd ellen csődbűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A napokban befejeződött nyomozás iratait a 47 éves férfi ellen vádemelési javaslattal küldték meg a Kecskeméti Városi Ügyészségnek.

Több mint tíz évvel ezelőtt egy kecskeméti férfi és egy ügyvéd ismerőse építőipari kft-t alapítottak - írja közleményében az adóhatóság. A társaságban az ügyvéd ugyan papíron csak tagként szerepelt, de mintegy öt éve kizárólag ő látta el a társaság irányítását az ügyvezetővel történő megállapodása alapján.

A gazdasági társaság tartozásainak felhalmozódása miatt a cég felszámolását elrendelte a bíróság, és a hitelezők be is jelentették igényüket a felszámolónak. Így derült ki a felszámoló számára, hogy a kft. tulajdonában nagy értékű munkagépek vannak, azonban ezeket az ügyvéd nem adta át, így a felszámoló feljelentette őt a NAV nyomozó szervénél. Azzal ugyanis, hogy az ügyvéd a társaság tulajdonát képező munkagépeket és pénzeszközöket nem adta át a felszámoló részére, a hitelezők által bejelentett 43 millió forintos tartozás kielégítését meghiúsította.

A pénzügyi nyomozók házkutatást tartottak az ügyvéd lakásán és irodájában, ahonnan előkerültek olyan könyvelési bizonylatok, amelyekből egyértelművé vált, hogy az építőipari kft. még további majd hatvanmillió forinttal is rendelkezik, melyet az ügyvéd szintén eltitkolt, elrejtett.

A csődbűncselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás iratait a pénzügyi nyomozók az ügyvéd elleni vádemelési javaslattal a Kecskeméti Városi Ügyészségnek küldték meg. Az ügyvéd gyanúsítottként történt kihallgatásáról az illetékes Ügyvédi Kamarát is tájékoztatták. A törvény akár öt év szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi a szóban forgó bűncselekmény esetén.