Vágólapra másolva!
Jogerősen semmisnek nyilvánította szerdán a Fővárosi Ítélőtábla a tervezett sukorói King's City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést, helybenhagyva ezzel a Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét.
Vágólapra másolva!

Jogerősen semmisnek mondta ki a bíróság szerdán a sukorói telekcsere-szerződést. Az ügyben tavaly decemberben az első fokon eljáró Fejér Megyei Bíróság már kimondta a szerződés semmisségét. A bíróság a szerződés semmissé nyilvánításának okaként egyrészt azt jelölte meg, a megállapodás megkötésének időpontjában nem volt olyan közérdekű cél, amely indokolta volna, hogy a sukorói ingatlanok az állami földterületekre vonatkozó jogszabállyal ellentétesen, pályáztatás nélkül kerüljenek az üzletember tulajdonába, továbbá, mert az ingatlanok cseréjénél feltűnő értékaránytalanság volt.

Az alperes, Joav Blum Pest megyei telkeinek értékét ugyanis a perben kirendelt értékbecslő 264 millió forintra értékelte, a csereszerződésbe foglalt 787 millió forint helyett, a sukorói földeket pedig mintegy 1,7 milliárd forintra, a szerződésben meghatározott 1,084 milliárd forint helyett. Ezzel mintegy 1,5 milliárd forint kár érte volna a magyar államot.

Az alperes képviselője a május végén kezdődött másodfokú eljárásban többek közt arra hivatkozott, hogy az első fokon eljárt bíróság nem vette figyelembe, hogy miután a befektető még az elsőfokú döntés meghozatala előtt bejelentette: eláll a csereszerződéstől, a szerződés visszamenő hatállyal megszűnt.

A felperes képviselője többek közt kifejtette: a befektető egy turisztikai célú beruházással kereste meg az államot, meghallgatásán ő maga is elismerte, hogy egy "A" osztályú kaszinót kívánt létesíteni. A tárgyalások is ennek szellemében folytak, nem pedig azzal a céllal, hogy a befektető által felkínált csereingatlanok érintik a tervezett M4-es főút nyomvonalát. Szerinte az alperesnek is tisztában kellett lennie, hogy a közcél színleléséről van szó, amikor a megkötött csereszerződésbe a turisztikai cél már nem került bele, csak az út nyomvonalának megszerzése az állam részére.