28 milliárdot osztanak szét az egészségügyben

Vágólapra másolva!
Bár a legutóbbi egészségügyi salátatörvény még a parlament előtt van, már az annak folytatását jelentő, több rendelet módosításáról szóló tervezetet is közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Eszerint a dolgozók bérrendezésére kicsivel több mint 28 milliárd forintot fordít a kormány.
Vágólapra másolva!

A kormány honlapjára szerdán került fel az egészségügyi jogszabályok módosítását tartalmazó, "az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló kormányelőterjesztés-tervezet", amelyhez csütörtök délig várják a véleményeket. ebből kiderül, hogy az egészségügyi dolgozók bérrendezésére nagyjából 28 milliárdot fordítana a kormány. A rendelet már idén július elsejétől lépne hatályba.

Legutóbb április végén még Réthelyi Miklós - mint nemzeti erőforrás miniszter - nyújtotta be az Országgyűlésnek az újabb egészségügyi salátatörvény javaslatát, amely többek között a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremeléséről, továbbá több szociális ellátásról, köztük a táppénz elbírálásának egyszerűsödéséről, valamint a gyógyszerhamisítás megakadályozása irányelvének átültetéséről is rendelkezik. Ennek a javaslatcsomagnak az általános és részletes vitája már lezajlott, a végszavazás várhatóan a jövő héten lesz.

A most közzétett tervezet egyebek mellett az egészségügyi dolgozók visszamenőleges és folytatólagos bérrendezésének részletszabályait tartalmazza. A javaslat rögzíti, hogy az egészségügyi dolgozók "egyösszegű, illetve folyamatos illetmény és bérnövelésre több mint 28 milliárd forintos fedezetet" kalkulált a kormány. Továbbá a dokumentumban szerepel, hogy a szakorvosképzésben részt vevő rezidens és a központi gyakornokképzési költségéhez az állam a szakképzés normatív költségével járul hozzá, amely a képzést irányító és végző szakorvosok (tutorok, mentorok) díjazását is magában foglalja.

Az egészségüggyel összefüggő kormányrendeletek módosítása között szerepel a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről és a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló rendelet módosítása is. Eszerint "a fürdőzőket írásos formában (lehetőség szerint hangjelzéssel is) tájékoztatni kell a határértéket meghaladó, napi UV sugárzási szint mértékéről, és a védelem nélküli napon tartózkodás ajánlott időtartamáról" - derül ki a tervezetből.

Korábban a Népszabadság úgy számolt, hogy az augusztusi fizetéssel kapják meg a béremelést az egészségügyi dolgozók, és a szakdolgozóknál a legnagyobb emelés 25 ezer forint, a legkisebb ezer forint lehet. Az érintettek mintegy 40 százaléka számíthat 20 ezer forint körüli összegre. A többiek zömmel tízezer és ennél kisebb emelésre számíthatnak a lap szerint.