Szabadlábon a 115-szörös csalás vádlottja

Horváth Zoltán, thaiföldi csaló, interjú
Vágólapra másolva!
Csatát nyert a nyomozó hatóságokkal szemben Horváth Zoltán, akit másfél éve bilincsben hoztak haza Thaiföldről: a bíróság szerint nem akart és nem is fog megszökni, ezért kiszabadulhatott a Venyige utcai börtönből. Az ismerősei szerint kivételes tehetségű programozót 115 rendbeli csalással vádolják, és sikkasztás miatt is nyomoznak ellene, meghiúsult thaiföldi és tenerifei utak és sosem látott luxusautók miatt.
Vágólapra másolva!

Egy kölcsönvett számítógéppel tud csak dolgozni, miután a NAV egy lejárt WINRAR-próbaverziót talált a laptopján, ezért lefoglalta. Ez a hír járt be több blogot és híroldalt a múlt héten, miután Horváth Zoltán, a laptop gazdája megkeresett több médiumot is a történettel. A laptop a becslése szerint több tízmillió forintot érő, saját fejlesztésű szoftvereket rejt. A 30 éves férfi programozó, többek között egy mozgásanalízises szoftver fejlesztője, amely használható például repülőtéri biztonsági rendszerekben, gyanúsan viselkedő emberek - merénylők, tolvajok, csempészek - kiszűrésére vagy sportesemények közönségének elemzésére is. "A program egy példányát közel harmincmillió forintért lehetett eladni repterenként, ezt használják például Bangkokban és Szingapúrban is" - állította az [origo]-nak.

A történet azonban nem a laptop lefoglalásával kezdődött. Az ismerősei szerint különlegesen tehetséges, remek kapcsolatokkal rendelkező, jó rábeszélőképességgel megáldott informatikust ugyanis 115 rendbeli csalással vádolja a XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség, valamint sikkasztás miatt nyomoz ellene a IX. kerületi rendőrkapitányság - közölte az [origo] kérdésére a BRFK és a Fővárosi Törvényszék. Horváthot 2010 novemberében bilincsben hozták haza Thaiföldről, nyolc belföldi és négy nemzetközi elfogatóparancs alapján, utána előzetes letartóztatásba került.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Horváth Zoltán

Az [origo] korábban több cikkben is foglalkozott Horváth történetével. Az egyik az állítólagos thaiföldi csalásokról és arról szólt, hogy ő és feltételezett társa milyen módszerekkel verhették át az olcsó thaiföldi nyaralásra befizető magyarokat. Egy másik cikkből pdig kiderült, hogy egykori barátai és munkatársai, valamint egy birtokunkba került rendőrségi dokumentum szerint korábban luxusautók olcsó beszerzését ígérte különböző ismerőseinek, akik azonban azóta sem látták a pénzüket vagy a kocsikat. Horváth Zoltánnal később a Venyige utcai börtönben interjút is készítettünk.

Horváth 2008 vége óta élt Thaiföldön, ahol informatikai vállalkozást tartott fenn. A csepeli bíróság előtt fekvő vád szerint eközben Thaiföldre vágyó turisták átverésével foglalkozott: egy olyan kft. ügyvezetője volt, amely többek között repülőjegyek kedvezményes árú értékesítését is vállalta, és azzal tévesztette meg a turistákat, hogy azt mondta, a thai állam a turizmus fellendítése érdekében finanszírozza az utasok szállását, és a repülőjegyek 95 százalékát a Thai Idegenforgalmi Szövetség visszatéríti, így az utazni vágyóknak csupán 5 százalékot kell kifizetniük. A befizetésekből néhány utazás valóban összejött, később azonban a befizetők már nem tudtak repülni (erről bővebben itt olvashat).

A thaiföldi nyaralásokkal kapcsolatban Horváth azt mondta, a meghiúsult utazásokért társa, R. László a felelős. Miután utóbbi elhagyta Thaiföldet, és visszatért Magyarországra (ahol később letartóztatták), Horváth állítása szerint egyedül tovább folytatta az utak szervezését, és csaknem hétszáz embert ki is utaztatott a cége. "Pici trópusi szigeteket adtunk bérbe, esküvőket szerveztünk. Az utasok nem Magyarországról jöttek, hanem főként Ausztráliából" - mondta. Horváth állítja, nem tudja, mi lett a pénzekkel, amelyet a hoppon maradt utasok kifizettek.

A vád szerint az történt, hogy "az összegeket a vádlottak egymás között elosztották. Az elkövetési érték zöme sértettenként néhány százezer forint volt, de több meghaladta a milliós nagyságrendet is" - ez áll a vádiratban a Fővárosi Törvényszék szerint. Az ügynek része egy tenerifei nyaralásokkal kapcsolatos, nagyon hasonló vád is, és összesen három vádlott van. Eddig hat tárgyalás volt, az eljárás a tanúk kihallgatásánál tart.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Horváthtal kapcsolatos másik ügy luxusautók eladásáról szól. Erről a BRFK az [origo] kérdésére csak annyit közölt, hogy a IX. kerületi kapitányság sikkasztás gyanúja miatt nyomoz. Egy birtokunkba került rendőrségi dokumentumból és egy bírósági végzésből is kiderül, hogy a luxusautó-üzlettel kapcsolatban feljelentést tett károsultak azt állítják, Horváth lízingből visszavett kocsikat - Audi A6-osokat, Lexusokat, BMW-ket - ajánlott nekik nagyon alacsony áron. A kocsikat árveréseken értékesítették, és ha a vevő által befizetett pénzre valaki más ráígért, az autót az illető nem kapta meg, a pénzét viszont visszaadták. Összesen öten voltak, akik nem kapták meg a kocsikat, de a pénzüket (összesen mintegy 22 millió forintot) sem látták többé. Ők tettek feljelentést.

Horváth korábban az [origo]-nak azt mondta, a luxusautók ügye szerepet játszott Thaiföldre távozásában, de alapvetően azért utazott ki, hogy ott dolgozzon. Átejteni nem akart senkit, állította, sőt, a saját pénzéből többeket kártalanított, akik nem jutottak hozzá az autóikhoz. Ennek ellenére - mondta - többször megfenyegették őt és családját, és ismerősei, esetleges üzletfelei körében is rendszeresen rossz hírét keltették.

A nyomozás adatai szerint Horváth 2008-tól nem volt elérhető a megadott lakcímén, illetve fiktív címeket adott meg, "a hatóságok elől elrejtőzött", ezért belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsokat kellett kiadni ellene, amelyek alapján utóbb a thai hatóságok elfogták. Horváth viszont állította, nem a hatósági eljárás ellen bujkálni költözött Thaiföldre. "2010 közepéig nem is tudtam arról, hogy az autós ügyben megindult a nyomozás ellenem, nem is kerestek meg ezzel kapcsolatban" - mondta az [origo]-nak. Csupán egy nyomozásról tudott, a kihallgatásra pedig haza is utazott Magyarországra. A védekezését a hazaszállítása után nem fogadták el, így került előzetes letartóztatásba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tavaly novemberben azonban - amikor már egy éve tartották fogva a Venyige utcai börtönben - Horváth megnyert egy csatát a nyomozó hatósággal szemben: a fővárosi bíróság megszüntette az előzetes letartóztatását, és csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. A bíróság azért döntött így, mert Horváth valójában "2008 decemberétől tartósan Thaiföldön tartózkodott, amiről a hatóságnak mindvégig tudomása volt". "A gyanúsítottat a nyomozó hatóság folyamatosan elérte, vele telefonon kapcsolatot tartott", és 2009-ben ki is hallgatta, miután emiatt Horváth hazautazott. Pedig hivatalos levélben soha nem idézték meg, vagyis a nyomozó hatóság hibákat követett el a bíróság szerint.

"Sem a cselekmény jellegét, sem büntetési tételét nem vitatva mindezen tényadatokra figyelemmel nem megalapozott az a feltételezés, hogy az egyébként ténybeli beismerés mellett érdemi védekezést is előterjesztett gyanúsított egy jelenleg még teljesen tisztázatlan jellegű és mértékű várható büntetéstől való állítólagos félelmében megszökne vagy elrejtőzne a nyomozó hatóság elől" - indokolta a bíróság a szabadlábra helyezést az [origo] birtokába került határozat szerint.

Horváth Zoltán szerint lehetetlen vád az ellene felhozott sikkasztás és a csalás. Ugyanis ahhoz, hogy gazdasági bűncselekményt kövessen el, neki kell, hogy legyen rajta haszna. "Nekem a tenerifei és az autós ügy is mínuszos volt, sőt, minden pénzemet elvitte, de hiába mondtam a rendőröknek" - állította. A férfi szerint a magyar nyomozó hatóságok nem az igazságot akarják kideríteni, hanem "rá akarják húzni az ügyeket". "Hiába lesz igazam a végén, az emberek nem azt fogják gondolni, hogy nem is volt bűnös, hanem, hogy á, megúszta" - fogalmazott.

Horváth most éppen egy újpesti panellakásban él, és miközben gyűjtögeti az iratokat a védekezéséhez, bekapcsolódott egy déli-sarki kutatás-fejlesztési projektbe, amelyet állítása szerint a National Science Foundation, egy nagy amerikai projektekkel foglalkozó alapítvány szponzorál, és új-zélandi központtal működik. Kérdésünkre azt mondta, ha teljesen lezárulnak az ügyek, utána semmiképpen nem marad Magyarországon, hanem külföldön akar új életet kezdeni. Valószínűleg Új-Zélandon.