Lesz tanítás a kiürített iskolában

Vágólapra másolva!
Semmilyen veszélyes anyagot nem találtak abban a pesterzsébeti iskolában, amelyet hétfőn kétszer is ki kellett üríteni, miután több gyerek is rosszul lett. Az iskola igazgatója szerint a gyerekek ismeretlen szagra panaszkodtak hétfőn, de kedden megkezdik a tanítást.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel sem találtak semmilyen veszélyes anyagot abban az iskolában, amelyet hétfőn kétszer is kiürítettek, miután több mint húsz diák rosszul lett - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a szakemberek kedden kora reggel ismét végigjárták a kétszintes épület minden szegletét, de műszereik semmilyen határérték feletti anyagot nem mutattak ki, sem szén-monoxidot, sem más földgázszármazékot. Így az iskolát a fővárosi katasztrófavédelem kedd reggel átadta az intézményvezetőknek. A szóvivő az MTI kérdésére, hogy akkor mi okozhatta a gyermekek rosszullétét, azt mondta: műszereik erre nem tudnak magyarázatot adni. Az iskola portáján az MTI-vel azt közölték: kedden ismét lesz tanítás az iskolában.

A tömeges rosszullét miatt a XX. kerületi János utcában lévő iskolát hétfő délelőtt kiürítették; több száz diák hagyta el a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen rendellenes anyagot nem mutattak ki. A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe. Kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, újra kiürítették az épületet; a gyerekeket a szomszédos utcában lévő iskolába vitték át.

Még három gyerek van kórházban

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a gyermekek állítólag ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak, de ennek érdemi okát a szakemberek nem találták. Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője az MTI-vel azt közölte: hozzájuk 17 gyermeket szállítottak be, a diákoknál szén-monoxid-mérgezésre utaló tüneteket diagnosztizáltak. A gyermekek állapota oxigénterápiára javult. Többségüket már haza is engedték, három gyermeket tartanak még bent megfigyelésre - mondta a főorvos.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos-igazgatója az MTI-vel azt közölte: összesen 36 gyermekeket szállítottak az intézmény toxikológiai osztályára fejfájás, hányinger, szédülés, enyhe mérgezés tüneteivel. A gyermekek állapota kielégítő - tette hozzá.