Hévízen szerettetnék meg az országot a megvert sakkozóval

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek nagykövetsége szervezésében Budapesten folytatják Szaúd Mohamed al-Marzúki gyógykezelését. Az ügyészség a térfigyelő kamerák felvételeire hivatkozva azt közölte, volt egy szemtanúja az esetnek, egyelőre keresik.
Vágólapra másolva!

Szaúd Mohamed al-Marzúki azt állítja, hogy június elején, egy éjszaka rendőrök bántalmazták Szegeden. Az ügyben ismeretlen tettes ellen bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozóügyészség. A sportvezetőt korábban - betegágya mellett is - meghallgatták az ügyészek, de szeretnék, ha a helyszínen, az újszegedi Szent-Györgyi Albert utcában is elmondaná a vele történteket.

Az ügyészség az eset napján a férfi társaságában tartózkodó Szálim Abdur-Rahmánt is meg kívánja hallgatni, a fiatal férfi azonban hazautazott, így interneten keresztül kérdezik majd ki. A sportvezető a 18 éves sakkozót kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra.

A hatóságok az esetet rögzítő térfigyelő kamerák felvételei alapján keresnek egy szemtanút is, aki láthatta a történteket.

A sakkvezető a korábbi kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. A kórház sem adhatott felvilágosítást egészségi állapotáról. Az arab The National című lap korábbi beszámolója szerint a férfinak öt bordája eltört, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az újságcikkre reagálva közölte, hogy a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs úgy fogalmazott, hogy a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK akkor sem kommentálhatja, ha egyébként szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná.

Az Abu-Dzabiban szerkesztett újság kedden közölt írása szerint a magyarországi iszlám közösség felajánlotta, hogy rehabilitációs kezelést szervez Szaúd Mohamed al-Marzúki számára, annak érdekében, hogy megismerhesse "az ország szebbik oldalát". Egy kéthetes hévízi kúrát ajánlottak fel a férfinak, és meghívták Nagypáliba, illetve Nagyvisnyóra, ahol megismerhetné az ország természeti értékeit és hagyományait.