Kihallgatták a Horthy-szobrot leöntő ügyvédet

Vágólapra másolva!
A rendőrség gyanúsítottként kedden kihallgatta, de nem nevezte meg a kereki Horthy-szobor megrongálóját. Dániel Péter ügyvéd korábban magára vállalta, hogy ő öntötte le május 16-án vörös festékkel a szobrot. Most a szentendrei rendőrkapitányságon hallgattak ki, és szabadlábon védekezhet.
Vágólapra másolva!

A Somogy megyei Kerekiben vörös festékkel leöntött Horthy Miklós-szobor megrongálása miatt indított büntetőeljárásban a nyomozók kedden gyanúsítottként hallgattak ki egy szentendrei férfit, aki a bűncselekmény elkövetését beismerte - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse kedden. A gyanúsítottat nem nevezte meg a rendőrség.

Május 16-án hajnalban a Somogy megyei Kerekiben vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós szobrát. A szoborállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter már korábban kilátásba helyezte, majd a rongálást magára is vállalta.

Az esettel kapcsolatban indított eljárásban azért nem hallgatták ki korábban a gyanúsítottat, mert előbb el kellett készülnie egy szakértői véleménynek az okozott kárról a rongálás megfelelő minősítéséhez, illetve a bűncselekmény súlyának megállapításához - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse, Karsay Kornél. A sajtófelelős hozzátette, nem adhat információt sem a megállapított kár nagyságáról, sem a gyanúsítottról, akit a szentendrei rendőrkapitányságon hallgattak ki, és szabadlábon védekezhet.

A Jobbik június elején felszólította a kormányt és a rendőrséget, hogy függesszék fel a kettős mérce alkalmazását a szoborrongálások elbírálásakor: a párt szerint a budapesti rongálások esetében - május 25-én uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a Pozsonyi úti zsidóemlékműre és a Szabadság téri szovjet emlékműre - a rendőrség gyorsan megtalálta az állítólagos elkövetőket, házkutatást tartottak, majd előzetes letartóztatásba helyezték az egyik gyanúsítottat. Dániel Péter esetében pedig sem házkutatás, sem előzetes letartóztatásba helyezés nem történt, és hetekig meg sem gyanúsították az ügyvédet.