Tilos lesz a kutyák fülét kurtítani

Vágólapra másolva!
Akár több százezer forintos bírságra is számíthat az, aki kegyetlenül bánik egy állattal, a kormány ugyanis háromszorosára, tizenötezer forintra emelte az állatvédelmi bírság alapösszegét - olvasható a Magyar Közlönyben közzétett rendeletben. Tilos lesz például madarat vagy halat kör alapú edényben vagy akváriumban tartani, a sziámi harcoshalaknak nem szabad a tükörképüket megmutatni, és a kutyák fülét sem szabad kurtítani.
Vágólapra másolva!

Az állatvédelmi bírság alapösszege augusztus elsejével ötezer forintról tizenötezerre nő, és ezt az összeget kell majd a jogsértés körülményeitől függően felszorozni - olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett rendeletben. Ha például valaki az állatot "természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatta", akkor nyolcszoros szorzót kell alkalmazni, vagyis a büntetés 120 ezer forint.

Az állatvédelmi bírságról szóló 1998-as rendelet ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő bírság kiszabását tette lehetővé. Az új rendelet szerint a bírság alapösszege 15 ezer forint, és ezt az összeget kellene a jogsértés körülményeitől függően felszorozni. Így például 150 ezer forintot kell majd fizetnie annak, aki "elfogadható ok vagy körülmény nélkül" oltja ki egy állat életét. Ugyanekkora, 150 ezres büntetés jár állatkínzásért és állatviadal tartásáért is. Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsőséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

Milyen hosszú láncra köthető ki a kutya?

A kormány szigorít az állattartási szabályokon is. Meghatározza azt, hogy mekkora űrtartalmú akváriumban tartható hal vagy más gerinces állat. A rendelet szerint gerinces állatot "kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban" tilos tartani, illetve nem szabad "gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú" helyre tenni.

A rendelet meghatározza, mekkora minimális helyet kell biztosítani egy kutyának: tilos "a kistestű ebet 10 négyzetméternél, közepes testű ebet 15, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani". A tervezet azt nem határozza meg, pontosan mit jelent az, hogy tartósan. (Kistestű kutyának a 20 kilogrammnál könnyebb ebek, nagytestűnek pedig a 40 kilogrammnál nehezebbek minősülnek.)

A tervezetben szerepel az is, hogy milyen feltételekkel, milyen hosszú láncra köthető ki egy kutya. Tilos a "kistestű ebet 4 méternél, közepes testű ebet 6, nagytestű ebet 8 méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötve tartani" - áll a tervezetben. A tervek szerint a kutya-, macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani, valamint azt is kimondja a tervezet, hogy a kutyák fülét tilos kurtítani (eddig a tenyésztett ebek fülén lehetett ilyen beavatkozást végezni), és a farkukat is csak az állat hétnapos koráig lehet megvágni - erre azért lehet szükség, mert szűk helyen könnyen megsérülhet a kutyafarok. A jövő év január elsejétől négy hónaposnál idősebb kutyát csak transzponderrel - azaz csippel - megjelölve lehet tartani.