Rogán: Remélem, jó vége lesz Matolcsy tündérmeséjének

Vágólapra másolva!
A visszaesőket kőkeményen sújtó büntető törvénykönyvet és precízebb törvényelőkészítést szeretne Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Rogán szerint vannak arra utaló jelek, hogy kifelé tartunk a válságból, és reméli, hogy a magyar tündérmese, amelyről Matolcsy György beszélt a CNN-nek, nem ér rossz véget.
Vágólapra másolva!

A jövőben a zárószavazás előtti módosító indítványok legyenek olyan ritkák a parlamentben, mint a fehér holló - erre kérte saját bevallása szerint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a kormánypártok képviselőit. A politikus a frakcióülésen történtekről tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ha egy törvényjavaslatot az utolsó pillanatban kell módosítani, az arra utal, hogy a jogszabály előkészítésével, egyeztetésével valamilyen probléma adódott. Rogán azt mondta, nem ért egyet azzal, ha az utolsó pillanatra hagyják a konzultációkat, de az, hogy Lázár Jánost nevezték ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, szerinte lehetővé teszi, hogy az egyeztetéseket időben elvégezzék.

A frakcióülésen téma volt az új büntető törvénykönyv (Btk.) is, amelyet "a bűn elleni hatékony fellépés" eszközének tart a képviselőcsoport, így azt az elvárást fogalmazták meg, hogy szigorú legyen a bűnismétlés elleni fellépés - mondta Rogán. Az önvédelem jogának kérdését precízen, egyértelműen kell szabályoznia a Btk.-nak, és valamilyen arányossági elvnek is kapcsolódnia kell hozzá, de nem is szabad "üres joggá" tenni az önvédelmet a fideszesek szerint. Kitért arra is, támogatják, hogy az új Btk. tartalmazza azt a passzust, amely szerint aki nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ), nem szolgáltat adatot a szervezetnek, az akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Rogán Antal közölte azt is, hogy a frakció szakpolitikusai tájékoztatást kaptak Pintér Sándor belügyminisztertől a rendőri korrupció elleni fellépésről, amelyet megnyugtatónak, határozottnak tartanak, ugyanis a hatékony bűnüldözés legfontosabb feltétele a korrupció elleni fellépés. A lehető legszigorúbban kell eljárni, hogy bűnözők ne tudjanak érdeket érvényesíteni a rendőrségen belül - jelentette ki Rogán.

A sajtótájékoztatón megkérdezték Rogántól, hogy mennyiben ért egyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, aki a CNN-nek tündérmesének nevezte a kormány gazdaságpolitikáját. Rogán erre azt válaszolta: a tündérmesék sokfélék, vannak, amelyeknek jó, és vannak, amelyeknek rossz végük van, "remélem, hogy Matolcsy György olyan tündérmesére utalt, amelyiknek jó vége lesz". Rogán azt mondta, az előző év végi adatok egyértelműen azt mutatták, hogy a német gazdaság exportteljesítménye - amelyhez Magyarország a legerőteljesebben kötődik - pozitív tendenciát mutat, ez pedig, ha így marad, valóban jelenthet Magyarországnak kivezető utat. Szerinte ezt jelenti Matolcsy azon kijelentése, hogy a válságnak vége.

Azt mondta, örül a Költségvetési Tanács jövő évi költségvetésről szóló véleményének, mert először fordult elő, hogy a testület egyhangúlag támogatta a kormány által készített törvényjavaslatot. A Költségvetési Tanács a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági prognózis összeállítását javasolja a kormánynak a 2013-as költségvetési törvényjavaslat tervezetéről megfogalmazott véleményében. A testület az Országgyűlés honlapjára hétfőn felkerült dokumentumban úgy fogalmaz: megítélése szerint a 2013. évi hiány- és adósságcsökkentési célok elérése feltételezi a Széll Kálmán Terv 2.0 változatában meghirdetett intézkedések maradéktalan megvalósítását.