Orbán: Vége a bűnözők korának

Vágólapra másolva!
Egy súlyos bűncselekmény sem marad megtorlás nélkül, egy durva bűnöző sem úszhatja meg tettét - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Legfőbb Ügyészségen tartott hétfői beszédében. Orbán az első hivatalban lévő kormányfő, aki a Legfőbb Ügyészségre látogatott, az óvatoskodás oka korábban az volt szerinte, hogy egy kormány sem akarta azt a látszatot kelteni, mintha befolyásolja az ügyészeket.
Vágólapra másolva!

"Vajon az ügyészeknek szokott-e jókedvük lenni" - tett fel költői kérdést Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Legfőbb Ügyészségen rendezett az ünnepségen. Az ügyészek napja alkalmából megrendezett eseményen részt vett több közjogi méltóság is. Orbán Viktor a Legfőbb ügyészre, Polt Péterre és az Alkotmánybíróság jelenlévő elnökére, Paczolay Péterre is tanáraként hivatkozott, akikkel egyetemi évei alatt többször is vitatkozott, és akiknek a "jelenlegi kormányzati nemzedék" a tudását köszönheti.

Magyarországon az elmúlt években helyreállt a jogállam, és érezhetően jobban működik az igazságszolgáltatás - jelentette ki Orbán. Elmúltak azok az idők, amikor súlyos, az embereket megrázó bűncselekmények büntetlenül maradhattak, amikor bárki úgy készülhetett egy bűncselekmény elkövetésére, hogy abban bízhatott, megúszhatja, és azok az idők is elmúltak, amikor ártatlan tüntetőket tömegesen küldtek előzetes letartóztatásba - mondta a kormányfő.

"A közjog alapja a vita" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy a vita mellett a munka sem állhat meg. Amit az elmúlt két évben a kormány csinált, az pedig Orbán szerint "nem volt kevés". "Egyértelműen rendeztük az ügyészség helyzetét" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy egységesítették az ügyészséget, és új közigazgatási rendszert állítottak fel.

Orbán azt mondta, korábban lehetett vitázni arról, hogy az ügyészségnek a parlament vagy a kormány alá kellene-e tartoznia, ő azonban azért is van jelen ezen az ünnepségen, mert az új alaptörvény egyértelműen rendezi ezt a kérdést, és a parlament ellenőrzése alá helyezi az ügyészséget. Az eddigi távolságtartó magatartásnak pedig a miniszterelnök szerint az volt az oka, senki ne gondolja azt, hogy a kormány befolyásolni akarja az ügyészség munkáját.

"Az ügyészség fontos pillére a magyar igazságszolgáltatásnak" - mondta a miniszterelnök. Szerinte az ügyészség feladata az, hogy minden törvényes eszközzel járuljon hozzá a bűnözők büntethetőségéhez, de az ártatlanokat ne büntesse. Orbán szerint két éve a biztonság szavatolását ígérték, ehhez pedig szigorú jogszabályokra, és az utcán lévő rendőrökre van szükség. Az ügyészségben szövetségesükre találtak - mondta.

Orbán előtt a legfőbb ügyész is felszólalt. Polt Péter külön kiemelte, ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő miniszterelnök látogat el az ügyészségre. Ez szerinte azt jelzi, hogy a kormány figyelemmel kíséri, és elismeri az ügyészség munkáját. Polt az utóbbi időt sorsfordítónak nevezte az ügyészség szempontjából, elsősorban az új alaptörvény, a szervezetre vonatkozó sarkalatos törvények elfogadása miatt. Polt többször is hangsúlyozta, hogy ezek a változtatások megfelelnek az Európai Unió, az Európai Tanács és az Alkotmánybíróság elvárásainak. Az ügyészség független és pártatlan - mondta.

Kiemelte az ügyészségi szervezet egységesítését, elsősorban a Katonai Ügyészség beolvasztását. Ez szerinte hatékonyabbá tette az ügyészi munkát, nőtt a felderítések száma, példaként pedig az utóbbi napokban kirobbant rendőrségi vesztegetési ügyet hozta.