Nem mérlegelhette Áder a rendszert kritizáló bíró kirúgását

Vágólapra másolva!
Ravasz László bíró felmentésénél sem az Országos Bírósági Hivatal elnökének, sem Áder János köztársasági elnöknek nem volt mérlegelési joga - közölte a bírósági hivatal vasárnap. A Csongrád megyei bíró tavaly súlyos kritikával illette a bírói szervezetet, ezért a bíróság fegyelmi eljárást indított ellene, és felmentését kezdeményezte. A bírói hivatal szolgálati titkokra hivatkozva nem árul el részleteket a felmentés indokairól.
Vágólapra másolva!

Ravasz László bíróval szemben a Szegedi Törvényszék korábbi elnöke kezdeményezett fegyelmi eljárást - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vasárnap. A szervezet azt mondta, hogy a bíróra a Fővárosi Ítélőtábla mellett működő első fokú szolgálati bíróság fegyelmi elbocsátás büntetést szabott ki, amelyet a Kúria mellett működő másodfokú szolgálati bíróság helyben hagyott. E döntés alapján az OBH elnökének a bíró felmentését kellett kezdeményeznie a köztársasági elnöknél. A törvény ebben az eljárásban sem az OBH elnökének, sem a köztársasági elnöknek nem biztosít mérlegelési jogot - fogalmazott az OBH.

Mint arról beszámoltunk, Ravasz László 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban megjelentetett egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Állítását azzal támasztotta alá, hogy a bíróságok iránti lakossági bizalom csökkent az elmúlt tizenöt évben.

Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják" - írta. A Ravasz László bírói tisztségéből való felmentéséről szóló köztársasági elnöki határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Országos Bírói Hivatal közölte azt is, hogy a bírót érintő fegyelmi határozat indoka, és a fegyelmi eljárás részletei szolgálati titoknak minősülnek, "így arról a hivatalnak nem áll módjában további tájékoztatást adni".