Utcára ment többszáz rokkant bányász

Vágólapra másolva!
A rokkantsági nyugdíj visszaállításáért demonstrált több száz volt szén- és uránbányász Komlón péntek délelőtt. Az új, kötelező felülvizsgálaton ugyanis sorra nyilvánítják munkaképesnek a rokkant bányászokat, és az eddigi ellátást megszüntetve bruttó 28-29 ezer forintot adnak a korábbi - biztosnak hitt - mintegy 130 ezer forintos járandóságuk helyett.
Vágólapra másolva!

Többszáz volt szén- és uránbányász demonstrált péntek délelőtt a rokkantsági nyugdíj visszaállításáért Komlón. "Az eddigi 130-150 ezer forintról akár 28 ezer forintra is csökkenhet a bányászok jövedelme a megváltozott munkaképességűek ellátásainak átalakításáról szóló, tavaly decemberben elfogadott jogszabály miatt. Ez akár ezer bányászt is érinthet" - mondta Ruda Sándor, a Komlói Rokkant Bányászok Szövetségének vezetője a város főterén tartott békés demonstráción.

A demonstrációt a Komlói Rokkantbányászok Szövetsége szervezte, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen károkat okoz a döntés, amellyel az állam sok, rokkantsági ellátásban részesülő bányásztól elveszi a járandóságát - közölte korábban a Bama.hu.

Ahogy arról a Dunántúli Napló is beszámolt, az egykori mecseki bányászok jelentős része úgy döntött, összefognak, és kiállnak bajba jutott társaik mellett. Az új, kötelező komplex felülvizsgálaton ugyanis sorra nyilvánítják munkaképesnek a rokkant bányászokat, és az eddigi ellátást megszüntetve bruttó 28-29 ezer forintot adnak a korábbi - biztosnak hitt - 100-130 ezer forintos járandóságuk helyett.

A drasztikus jövedelemcsökkenés mindenkit rosszul érint, hiszen - vélik többen - nemcsak az érintetteknek fog hiányozni ez a pénz, de idővel a kereskedőknek, vállalkozóknak is.

A Komlói Rokkantbányászok Szövetsége rámutatott, ha a volt bányászok nem tudnak vásárolni, nem fizetik majd a hiteleiket, mert nem lesz miből, azt a komlói, pécsi cégek is megérkezik majd. A szövetség emellett a vizsgálatok menetét is kifogásolja, hiszen az érintettek beszámolója szerint be sem írják a valós egészségügyi problémákat, és - írja a bama.hu - szinte "ránézésre" döntenek a megjelentek egészségkárosodásának mértékéről. Vagyis, aki ápolt külsővel jelenik meg, azt egészségesnek nyilvánítják.