Falakba ütköztek a Hajógyári-szigetről eltűnt fiúk szülei

hajógyári-sziget, korrupció, nyomozás, eltünt fiú, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Hajógyári-szigeten található mulatók közelében az elmúlt években több ember is eltűnt, de nyomozás eddig egyik ügyben sem indult, pedig az egyik eltűnt fiú apja az [origo]-nak azt mondta, mindent megtettek, hogy rábírják a rendőrséget a nyomozásra. Az egyik aktát most elővették, és a rendőrség emberölés gyanújával megindította a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Emberölés gyanúja miatt porolta le egy múlt év végén történt haláleset aktáit a BRFK, feltehetően a rendőrségi főtiszteket is érintő vesztegetési botrány egyik mellékszálaként.

Tavaly december 3-án egy 21 éves fiúnak veszett nyoma a vesztegetési ügyben gyanúsítottként őrizetben lévő Vizoviczki László mulatóinak közelében, a Hajógyári-szigeten. Akkori sajtóhírek szerint a fiatal férfi az eltűnése előtt szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival. Holttestét másnap találták meg a Duna-parton.

Az ügyet annak idején közigazgatási eljárás keretében vizsgálták, a BRFK most arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy az "eljárás során keletkezett adatok, információk alapján" emberölés gyanúja miatt indítottak most nyomozást. A rendőrök közölték azt is, hogy korábban ezen kívül még két esetben volt közigazgatási eljárás, amelyben a Hajógyári-szigeten eltűnt fiatalokat kerestek, mindkét eset jóval korábban, 2006-ban történt. A BRFK válaszából nem derül ki, hogy ezeket az ügyeket is újra előveszik-e.

Nem tudták elérni, hogy nyomozzanak

A két korábban eltűnt fiatal egyike egy tizenéves középiskolás futballista, a szécsényi Strehó Gergő volt, aki barátaival együtt 2006. február 12-én szórakozni indult a szigeten található egyik diszkóba, de oda már nem érkezett meg. Várniuk kellett volna egy zártkörű rendezvény miatt, de a fiú megunta, és inkább hazaindult. Azóta nincs róla hír.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté
Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Buli a Hajógyári-szigeten található egyik szórakozóhelyen

Az eltűnést hiába próbálták nyomozati üggyé nyilváníttatni, nem sikerült ezt elérniük - mondta az [origo]-nak Strehó Gergely, a 2006-ban a szórakozóhelyek közelében eltűnt Strehó Gergő édesapja. A közigazgatási eljárás viszont édeskevés ahhoz, hogy egy eltűnt embert megtaláljanak, hacsak nem sétál be magától a rendőrségre, hogy meglett - mondta az apa. "Egy szülőnek ez nagyon kevés" - tette hozzá.

A szülők a fiú eltűnése után igyekeztek minden követ megmozgatni, de hiába szállították az általuk megszerzett legapróbb információmorzsákat is a rendőrségnek, az ügyet hat hónapig sikerült életben tartaniuk, utána lezárták az eljárást. A hozzátartozók meghallgatták a környékbelieket, plakátoltak mindenütt, megtalálták a taxist, aki odavitte a fiút, keresték a busz- és villamosvezetőket, próbáltak információhoz jutni a szigeten található szórakozóhelyeken is, "de nem nagyon álltak velünk szóba" - mondta az apa. Nem sikerült elérniük, hogy megvizsgálják az ott lévő térfigyelő kamerák felvételeit - állította. A rendőrség akkori nyilatkozatai szerint nem volt olyan adat, ami arra utalt volna, hogy a fiú bűncselekmény áldozata lett.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Pedig a fiúval nem volt semmi gond, "minden sínen volt neki", szoros és jó kapcsolatban volt a szüleivel, naponta többször is beszéltek, minden héten otthon volt. Az apa szerint boldog fiatal volt.

Nem találtak idegenkezűségre utaló jelet

A másik eltűnt fiú is focista volt, neki június 3-án veszett nyoma, de később megtalálták a holttestét a Dunában. A focista öccse a Blikknek azt nyilatkozta, hogy a boncolási jegyzőkönyv nem zárta ki a halálokok közül az idegenkezűséget - a rendőrség akkor azt közölte, nem találtak erre utaló jelet -, és a család soha nem fogadta el, hogy baleset történt, de nyomozás végül nem indult az ügyben. A 25 éves focistát az egyik barátja utoljára telefonálni látta éjfél után nem sokkal. A barátnője, akivel akkor beszélt, 15 perccel később visszahívta, de akkor már ki volt kapcsolva a mobilja.

A szigeten található szórakozóhelyek tulajdonosa, Vizoviczki László, a budapesti éjszakai élet ismert alakja, az ügyészség gyanúja szerint egy munkatársán keresztül rendőri vezetőket fizetett le annak érdekében, hogy ne avatkozzanak be a szórakozóhelyei működésébe, és a helyek illegális rendőri védelem alatt működjenek. Az ügyről bővebben itt olvashat.