Emberölési gyanút hozott felszínre a rendőrbotrány

Vágólapra másolva!
Emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Erre a múlt héten kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá - mondta az ORFK szóvivője a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi főtiszteket is érintő vesztegetési botrány mellékszálaként a nyomozók emberölés gyanúja miatt eljárást indítottak egy múlt év végén történt haláleset kapcsán, amely a több éjszakai szórakozóhelyen érdekelt Vizoviczki László hajógyári-szigeti mulatóinak közelében történt - számolt be róla a lap pénteki száma.

Egy 21 éves férfi tűnt el tavaly decemberben, akit másnap reggel holtan találtak meg a Duna-parton. A rendőrség akkor közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a történteket, csütörtökön azonban, mint arról Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a lapot tájékoztatta, a BRFK életvédelmi osztálya emberölés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. Az akkori sajtóhírek szerint a férfi eltűnése előtt szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival.

A korrupt rendőrök a Magyar Nemzet szerint olyan információkat is megoszthattak bűnözői körökkel, amelyek miatt meghiúsultak különböző nyomozati cselekmények. A lap az ügyet kezdetektől ismerő, névtelenséget kérő forrástól úgy tudja, hogy a vállalkozó nemcsak az eddig ismertetett előnyök miatt pénzelhette a volt rendőröket, hanem egyéb, más személyeket érintő büntetőeljárásokról, tervezett nyomozati cselekményekről is információkat kaphatott tőlük.

Az egyes ügyek nyomozói nemegyszer tapasztalták, hogy a leendő terheltek éppen a gyanú közlése előtt tűntek el a hatóság elől, vagy házkutatások fulladtak kudarcba. Ekkor kezdődött meg az a szigorú titokként kezelt művelet, amelyet a korrupt rendőröket lebuktató Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai folytattak - írja a lap.

Az alvilágba beépült rendőrök hozták az információkat

A Népszabadság rendőrségi forrásai szerint - ha igazak a gyanúsításban megfogalmazott állítások - V. László a legjobb pontokon épült be a rendőrségbe, és nem három éve, ahogy azt korábban sejtetni engedték, hanem már legalább öt éve. Mostani lebukását az okozta, hogy a belső elhárítás is beépült az alvilágba.

A lap pénteki száma azt írja: Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője még a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) dolgozott, amikor az eljárás mostani adatai szerint az első szívességeket tette V. Lászlónak. Kapcsolatuk vélelmezett kezdete nagyjából egybeeshet a BRFK és az NNI megállapodásával.

Ma már az alvilág is ontja az információkat V. Lászlóról és az általa megvett rendőrökről. A lap forrásai azonban azt állítják, nem az alvilág dobta fel a vállalkozót és kapcsolatait. Mostani lebukását az okozta, hogy a belső elhárítás (a Nemzeti Védelmi Szolgálat) szakított a korábbi gyakorlattal, és nem az egyes rendőri szervezetekbe épülve próbált meg információt szerezni az alvilággal együttműködő, korrumpált rendőrökről, hanem az alvilágból. Azaz, míg a gyanú szerint V. László a rendőrségbe épült be, a belső elhárítás V. László és a "hasonszőrűek" közé - írja a lap.