A Fidesz nyakában liheg az MSZP

Vágólapra másolva!
A szocialisták szavazótábora a teljes népességben csak két százalékkal marad el a Fideszétől, miközben a biztos pártválasztók körében is négy százalékra csökkent a különbség, derül ki az Ipsos június eleji közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 81 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban.
Vágólapra másolva!

Bár június elején a Fidesz is növelte valamelyest (16-ról 17 százalékra) a támogatottságát, az elmúlt hetek nyertese az MSZP: a május eleji 12-ről 15 százalékra bővült a szavazótábora. Eddigi csúcsára ért az LMP is, amely a választásra jogosultak 6 százalékának támogatását élvezi, és aktivizálódtak némileg a választópolgárok is - állapította meg az Ipsos a június legelején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó adatok alapján.

A 15 százalékos arány a választások óta a legjobb eredménye a szocialista pártnak. Megtartotta előző havi harmadik helyezését és táborának 9 százalékos méretét a Jobbik. A Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékon áll, ami azonos a korábbi hónapok eredményeivel. A gazdasági, közéleti viták hatására a választópolgárok valamelyest aktivizálódtak, a politika szereplői felé fordultak - ennek egyik jele, hogy a pártokat elkerülők aránya 54-ről 49 százalékra csökkent - olvasható az Ipsos MTI-hez eljuttatott összegzésében.

A cég szerint a biztos pártválasztók is többen lettek a múlt hónaphoz képest (arányuk egy kicsivel meghaladja a népesség egyharmadát), de annyian még nincsenek, hogy a körükben mért adatok ne minősülnének tájékoztató jellegűnek. A Fidesz ebben az aktív választói közegben 35, az MSZP 31 százalékos. A biztos szavazók csoportjában a Jobbik 18, az LMP 10, a DK 4 százalékon áll.

Az Ipsos rámutatott: az elmúlt két évben a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a győztestől elforduló szavazók csak a pártoktól távolságot tartók csoportját gyarapították, az ellenzék nem tudta magához csábítani őket. "Úgy tűnik, most megtört a jég, az MSZP és az LMP ugyanis profitált a kormányzó párt korábbi veszteségeiből" - írták.

Az elemzés szerint az ellenzék két pártjának erősödése összefügg a közhangulat romlásával. Már a tavaszi hónapok adatai is meglehetősen borongós társadalmi közérzetről számoltak be (72-75 százalék között volt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok, 15-17 százalék azoké, akik pozitívan értékelték e helyzetet), de a mostani adatok ennél kritikusabbak: 81 százalék úgy véli, hogy inkább a negatív történések jellemzik hazánkat, míg 12 százalék pozitívan ítéli meg ország állapotát - közölte a cég.

A június 1. és 6. közötti adatfelvétel során az Ipsos 1500 embert kérdezett meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.