Medián: Tízéves mélyponton a Fidesz

Vágólapra másolva!
Tízéves mélyponton, 22 százalékon áll a Fidesz támogatottsága a Medián májusi adatai szerint, de még így is a kormányoldal mondhatja magáénak a legnagyobb támogatottságot. A Tárki felmérése azt hozta ki, hogy májusban az MSZP utolérte a Fideszt. A Medián adatai szerint rontott a Jobbik, és az LMP is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz március óta újabb 4 százalékpontnyi támogatót veszített, és a népszerűsége ezzel több mint tíz éve nem látott szintre, 22 százalékra csökkent. Igaz, még jelenleg is a kormányoldal mondhatja magáénak a legnagyobb támogatottságot, de két év alatt a szavazótáborának több mint felét elveszítette - derül ki a HVG megbízásából készült Medián-felmérésből.

Azok közül, akik emlékeik szerint 2010 tavaszán a Fideszt támogatták, ma már csak minden második döntene úgy. Az akkori fideszesek több mint egyötöde mostanra más párt mellé állt. A legnagyobb arányban a Jobbikhoz (amely február óta így is fokozatosan veszít a támogatottságából), de az MSZP és az LMP szavazótáborába is kerültek egykori Fidesz-szavazók.

Ezzel együtt mostanra jócskán szűkült az olló a Fidesz és a második helyét stabilan tartó MSZP között: a kormányváltás idején mért 40 pontos előnyből mára mindössze 7 maradt. A Tárki májusi felmérése szerint a kormánypártok támogatottsága 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent. A felmérésük szerint a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében áprilisról májusra 39-ről 32 százalékra esett vissza, eközben az MSZP-é 25-ről 31 százalékra nőtt.

A Medián felmérése szerint a teljes népesség körében 16 százalékon áll az MSZP, a Jobbik 11, az LMP 5, a DK 2 százalékon van. A választani tudó biztos szavazók 41 százaléka a Fideszt, 25 százaléka az MSZP-t, 21 százaléka a Jobbikot, 8 százaléka az LMP-t, míg 3 százaléka a DK-t támogatja.

A kormányzati munka megítélését 100 fokú skálára kivetítő mutató értéke az eddigi mélypontra csúszott, és a jelenlegi 28 pont már jócskán elmarad az első Orbán-kormány legrosszabb szintjétől is (36 pont volt, 1999 végén) - derül ki a felmérésből. A mostani Fidesz-pontszám egyébként megegyezik a Bajnai-kormány idején mért elégedettség átlagos szintjével.

A válaszadóknak mindössze a 11 százaléka, de még a fideszeseknek is csak a 23 százaléka vallja, hogy az Orbán-kormány megszorítások nélkül is képes javítani az ország helyzetén.

Az általános kiábrándultság következménye, hogy a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya húsz éve nem tapasztalt szintre, 38 százalékra süllyedt. Ráadásul ez utóbbiak között is 18 százaléknyian vannak azok, akik nem támogatnak egyetlen pártot sem. Összességében mostanra 43 százalékra nőtt azok aránya, akik a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani - derül ki a Medián felméréséből.