Nyirő József-versenyt szervez Csepel

Vágólapra másolva!
Irodalmi versennyel emlékezik meg Csepel önkormányzata Nyirő Józsefről. A hatvan éve elhunyt író újratemetésének ügye hetek óta mérgezi a román-magyar diplomáciai viszonyt.
Vágólapra másolva!

Nyirő József irodalmi versenyt hirdet Csepel. A versenyről a fideszes vezetésű önkormányzat kedden tart beszámolót, amelyen jelen lesz Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, valamint Takaró Mihály irodalomtörténész.

Nyirő József újratemetésének ügye miatt már hetek óta feszült a viszony Románia és Magyarország között. Ennek legutóbbi fejezete az volt, amikor vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: Orbán Viktor nem teljesíti a román kormányfő kérését, és nem kér bocsánatot Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének egy kijelentése miatt. Victor Ponta azért követelte ezt, mert Kövér korábban barbárnak nevezte a román kormány viselkedését Nyirő József erdélyi író újratemetésének felfüggesztése miatt.

Az emigrációban elhunyt erdélyi író május 27-re tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a tervezett temetés előtt két nappal kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt.

A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és május 27-én csak megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.