Nyilvánosságra hozta adóslistáját Rákosmente

Vágólapra másolva!
A XVII. kerületi önkormányzat is közzétette az interneten a neki tartozó adósok listáját. A legnagyobb adós több mint 181 millió forinttal tartozik, a többség 100 ezer forint alatti összeggel. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azonban ellenzi a lista közzétételét az interneten.
Vágólapra másolva!

Közzétette a 30 napon túli, tízezer forintot elérő összeggel tartozó adósok listáját a XVII. kerületi önkormányzat hétfőn. A városrész hivatalos honlapján Rúzsa Ágnes jegyző az adózás rendjéről szóló törvényre hivatkozva azt közölte, hogy az önkormányzat - az április végi előzetes tájékoztatást követően - megjelentette azon adózók nevét, címét és adótartozásuk összegét, akik 30 napnál hosszabb ideje, legalább 10 ezer forinttal elmaradtak a helyi adó és a gépjárműadó megfizetésével.

A nyilvánosságra hozott adatokat minden hónap 5-éig frissítik. A rákosmenti adóslista 121 oldalas, összesen 4205 lakos adatait tartalmazza. A legnagyobb adós - egy kft. - több mint 181 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, míg a többség 100 ezer forint alatti összeggel.

Februárban a miskolci polgármesteri hivatal közölte a honlapján közölte a helyi adósok listáját. A jegyző szerint az adózás rendjéről szóló törvény egyik idei rendelkezése ezt megengedi. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint azonban interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

Az adatvédelmi hatóság felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy távolítsák el honlapjukról az adósok listáját, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese akkor az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy akár tízmillió forintos bírságot kiszabhat, ha az önkormányzatok az interneten közlik az adóslistát. Minderről bővebben itt olvashat.