Ponta: Orbán kérjen bocsánatot Kövér miatt

Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök szerint Orbán Viktor magyar kormányfőnek kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnök Romániával kapcsolatos kijelentéseitől, és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. Kövér Nyirő József újratemetésének felfüggesztése miatt barbárnak nevezte a román kormány viselkedését.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódni kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország. Úgy vélem, bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében" - idézi a román miniszterelnököt a Mediafax hírügynökség. A román kormányfő a hírügynökség szerint egy krajovai választási kampányrendezvényen mondta ezt.

Ponta hozzátette, Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését, utalva ezzel az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író múlt hét végére időzített székelyudvarhelyi újratemetésére. "Nem hallottam egyetlen nyilvános állásfoglalást sem a magyar kormány részéről, pedig úgy vélem, ez természetes lenne. Ha valaha a román parlament elnöke - és most a képviselőház elnökére, Roberta Anastaséra gondolok - megsértene egy szomszédos és baráti államot, az Európai Unió tagállamát, én bocsánatot kérnék" - mondta Victor Ponta.

A román sajtóban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök Székelyudvarhelyen tett nyilatkozatának, amely azt követően született, hogy a szervezők a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjén nyugodhasson. Kövér szerint "a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat", amelyet a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Az RMDSZ elnöke szerint sem kellett volna beszólni

Szombaton Ioan Rus, a román kormány belügyminisztere is azt mondta egy kolozsvári sajtóértekezleten, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kell kérniük a magyar parlament elnökének "Romániát ócsárló kijelentéseiért," és kitért arra is, hogy a maga részéről arra számított, hogy ez - előző nap - pénteken meg is történik abból az alkalomból, hogy mindkét miniszterelnök részt vett az unió kohéziós politikájáról rendezett bukaresti csúcsértekezleten.

Szombaton Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is kitért a Nyirő-ügyre egy aradi kampányrendezvényen. Kifejtette: Kövér Lászlónak nem lett volna szabad beavatkoznia a romániai önkormányzati választások kampányába. "A múlt héten kialakult helyzetért mind Nyírő József újratemetésének szervezőit, mind pedig a román kormányt felelősség terheli. Kövér László nyilatkozatai nem az RMDSZ-nek, hanem Magyarországnak tettek rosszat" - mondta az RMDSZ elnöke.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író május 27-re tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a tervezett temetés előtt két nappal kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és május 27-én csak megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.