Lehet, hogy átírják az alaptörvényt hétfőn

Vágólapra másolva!
Háromnapos ülést tart az Országgyűlés hétfőn, kedden és szerdán. Első alkalommal módosíthatják az év elején hatályba lépett alaptörvényt, továbbá dönthetnek az államfő által megfontolásra visszaküldött, a médiaszolgáltatást szabályozó törvénymódosításról. A képviselők emellett a trianoni döntés évfordulója alkalmából megemlékeznek a nemzeti összetartozás napjáról, tárgyalni kezdik az LMP népszavazási kezdeményezéseit, továbbá az új büntető törvénykönyvhöz (Btk.) benyújtott több mint kétszáz módosító indítványt is értékelik.
Vágólapra másolva!

A parlament ülése hétfőn a megszokottnál két órával korábban, délelőtt 11 órakor kezdődik. Az is eltér az általános gyakorlattól, hogy a határozathozatalra már rögtön a napirend előtti felszólalásokat követő interpellációk után sor kerül, vagyis a parlamentnek várhatóan csak délután három óráig kell biztosítania a határozatképességet. Kövér László házelnök napirendi javaslatának összeállításakor azokra a képviselőkre volt tekintettel, akik a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényekre igyekeznek. A nemzeti összetartozás napjára az Országgyűlésben is megemlékeznek a napirend előtt, majd Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter esküt tesz.

A határozathozatal során az Országgyűlés dönthet a jegybanktörvény módosításáról és az alaptörvény első átírásáról. A kormány - az Európai Unió kifogásai alapján összeállított - előterjesztése egyebek mellett törölné az alkotmány azon cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonását, emellett egyértelműsíti azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek. A szavazás kérdésessé vált, miután Varga Mihály az elhalasztását kérte szombaton Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől. (Erről itt olvashat bővebben.)

A parlament átírhatja a médiaszabályozás május 24-én elfogadott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött változtatását is, emellett elfogadhatja még a járások kialakításáról szóló, valamint egyes, ezzel összefüggő törvények módosítását, továbbá az adózást érintő jogszabályok változtatásait. A határozathozatal végén szavaznak arról a szocialista képviselők által benyújtott határozati javaslatról, amely állandó parlamenti etikai bizottságot állítana fel a szélsőséges, rasszista vagy idegengyűlölő képviselői megnyilvánulások szankcionálására.

A javaslatok hétfői napirendre vétele esetén még a hét első napján általános vita kezdődhet az új munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és módosításairól, továbbá a nemzeti vagyonról szóló törvény változtatásáról. A napirendi javaslat alapján az általános vitákat egyenként 4 óra 20 perces időkeretben folytathatják le, a részletes vitákra pedig szerdán kerülhet sor.

Kedden a katasztrófavédelemről és a géntechnológiai tevékenységekről szóló törvénymódosítások általános vitáival kezdődik az ülés, majd az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben való további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról lesz szó. A nap végén a romastratégia módosításáról szóló határozati javaslatot, valamint a vízi közlekedésről szóló törvény átírását értékelhetik a képviselők.

A harmadik ülésnap napirendjén mindössze két téma szerepel, de azok tárgyalása várhatóan hosszú órákat vesz majd igénybe. Előbb az új Btk. részletes vitáját tartják meg, amelynek keretében 209 képviselői módosító indítványt véleményezhet a Ház, ezután pedig az LMP által népszavazásra bocsátott négy kérdésről kezdődik együttes általános vita. Az Országgyűlés azt követően tárgyal, majd dönt az ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazás kiírásáról, hogy az LMP átlagosan mintegy 135 ezer érvényes aláírást gyűjtött kérdéseihez.