Új vezetőket bíztak meg a BRFK-nál

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban több vezető beosztású rendőrt is felmentettek a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, legutóbb korrupciós gyanú miatt vettek őrizetbe egy főrendőrt. Szombati hatállyal nevezett ki a helyükre új embereket Hatala József országos rendőrfőkapitány. A törvényes munkavégzés elvárás.
Vágólapra másolva!

Török Zoltán lett a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, Pallagi Imre a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetője, Kuczik János Zoltán pedig a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője - közölte szombaton a honlapján a rendőrség.

A közlemény szerint szombati hatállyal bízta meg a három új vezetőt Hatala József országos rendőrfőkapitány. Az új vezetőkkel szembeni elvárás "a szakszerű, hatékony és törvényes munkavégzés". Ugyanígy elvárás a következetes, szigorú parancsnoki munka, a jogsértések felfedése, az azok elleni határozott fellépés - tették hozzá.

A közlemény nem említi, hogy miért volt szükség az új vezetők kinevezésére, de a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai csütörtökön két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt őrizetbe vettek korrupció gyanújával.

A Hvg.hu értesülései szerint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetőjét és Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályának vezetőjét vették őrizetbe. Pallagi Imre ezek szerint Kalmár Tamás helyére érkezik a közrendvédelmi főosztály élére.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az éjszakai élet ismert figurája, V. László vesztegethette meg a két vezető beosztású rendőrtisztet, akiket - a vállalkozóval és társával együtt - vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség.

Május elején is felmentettek rendőri vezetőket

Pintér Sándor belügyminiszter pedig május elején indoklás nélkül visszavonta Markó Attila ezredesnek, a BRFK vezetője rendészeti helyettesének, Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője pedig Jánosik István ezredesnek, a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjének a megbízását.

Korábban is nyilvánosságra kerültek hírek rendőrségi visszaélésekről. A rendőrség nevében, de saját számlára dolgoztak rendőrök a BRFK-n - írta a Népszabadság. A Magyar Nemzet pedig azt írta május közepén, hogy egy visszaélési ügy a Forma-1-es versenyző, Jenson Button május 1-jei látogatása után pattant ki véletlenül. A pilóta kíséretéhez tartozó egyik kocsi karambolozott Budapesten, az ezt követő vizsgálat olyan, a rendőri intézkedéskor elkövetett visszaéléseket derített fel, amelyek miatt a BRFK átfogó ellenőrzésbe kezdett.