A zsidó temetőt és az Országalmát is megrongálták Székesfehérváron

Vágólapra másolva!
Letörték az Országalma keresztjét, és festékkel meggyalázták az Óvoda utcai zsidó temetőt Székesfehérváron. A zsidó hitközség alelnöke politikai indíttatású akciónak tartja a sértő feliratok felfestését. A keresztet nem először törték le az Országalmáról, a kár feltehetően több százezer forint.
Vágólapra másolva!

Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron. A város jelképének számító műemlék megrongálását kora délután jelezte a városgondnokság - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.

A kár feltehetően több százezer forint. A rendőrök vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és szemtanúk jelentkezését várják. A rongálás minősített esete miatt az elkövetők akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók - tette hozzá.

Majdnem egy évvel ezelőtt, 2011 júliusában szintén letörték a keresztet. Akkor két fiatalember szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban mászott fel az Országalmára, és rongálta meg a keresztet. Az elkövetőket akkor néhány órán belül elfogták, és felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot, és elítéli a rongálást. Hozzátette, hogy a jövő héten a kereszt visszakerül eredeti helyére.

A zsidó temetőt is meggyalázták

Meggyalázták Székesfehérváron az Óvoda utcai zsidó temetőt; ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Az esetről pénteken tettek bejelentést. A rendőrség nagy erőkkel megkezdte a nyomozást, az elkövetők rongálás minősített esete miatt három év szabadságvesztésre is ítélhetők.

Neubarth István, a székesfehérvári zsidó hitközség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az eset feltehetőleg csütörtök hajnalban történt. "Nem ez volt az első eset, és félünk tőle, hogy nem is az utolsó. Az biztos, hogy nem unatkozó tizenévesek az elkövetők, hanem érezhetően politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen a 10-15 centiméteres betűkből álló feliratok előre eltervezettek, sablon segítségével fújták őket. Ezt a helyszínelést végző rendőrök is megerősítették" - tette hozzá.

A ravatalozó falára és tizenkét sírra a következő feliratokat fújták: "Rákosi zsidó volt!", "Kun Béla zsidó volt!" "A zsidók elszámoltatása nem történt meg!" A feliratok mellett áthúzott Dávid-csillag is látható, ám az alelnök szerint azokat "sablon nélkül fújták".

Neubarth István elmondta, június 10-én tartják a mártírok évfordulóját, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapját. Addigra a városgondnokság segítségével szeretnék eltüntetni a feliratokat. "Nem gondolom, hogy az évforduló volt az akció oka, sokkal inkább az utóbbi időszak hangulata vezethetett idáig" - mondta.