Hangosan kacagnak a szolnokiak városuk sikerén

Vágólapra másolva!
A munkanélküliség és pénzhiány mellett csatornaszagra, hajléktalanokra, piszokra és ingerszegény környezetre panaszkodnak a szolnokiak, pedig a város a héten elnyerte a legélhetőbb város címét. A megkérdezettek többsége szerint az utóbbi tíz évben nem sok minden változott Szolnokon, többen feleslegesnek tartják a parkosítást, a szökőkutat és a gyaloghidat is, de olyannal is találkoztunk, akit már az is boldoggá tesz, ha felkerülnek a muskátlik a villanyoszlopokra.
Vágólapra másolva!

"Egy prolinak nehéz itt élni" - mondta a cigarettáját szívva egy harminc év körüli férfi Szolnokon, amikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy egy felmérés szerint Szolnok a legélhetőbb hely Magyarországon. A 25 éve Szolnokon élő férfi azt mondta, két szakmában is ki kellett képeztetnie magát, hogy meg tudjon élni. "Pék is vagyok, meg hegesztő is, mégis alig keresek valamit, miközben minden drága. Egy sör például 350 forint" - mondta a biciklijével babrálva. Arra a kérdésre pedig, hogy tiszta-e a levegő, a férfi csak legyintett, és keserűen annyit mondott: "persze, éjszaka kinyitjuk az ablakokat, hadd áradjon be a csatornaszag". Arra a kérdésre, hol élne szívesebben, felcsillant a szeme, és azt mondta: Tatabányán.

Fenntartható fejlődésük alapján idén először hasonlították össze a több mint 10 ezer lakosú magyar településeket, Budapest kivételével összesen 143-at. A legélhetőbb város címet alapító CSR Hungary ügyvezető igazgatója a héten jelentette be, hogy felmérésük alapján az ország legélhetőbb városa Szolnok. A listán a második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen lett. Ezek mellett Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került be a legjobb tíz közé. Takács Júlia, a CSR igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság szempontjából kapott pontok alapján állt össze a pontozás. A felmérés során a Központi Statisztikai Hivatal adatait, a településeken folyamatban lévő, illetve tervbe vett fejlesztéseket, valamint a személyes látogatások tapasztalatait vetették össze.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Szolnok főterét 2007-ben újították fel

"Figyelembe vettük, hogy a város lakói, intézményei milyen energiaforrásokat használnak, milyen az egészségügyi ellátás, mennyit kell várni az orvosnál, tiszta-e a levegő, hány rendezvényt tartanak évente a városban, illetve mennyire hatékonyak a civil szervezetek" - mondta a CSR igazgatója. A megkérdezett szolnokiak azonban nem látnak kirívó fejlődést a város életében, a többség pedig munka-és pénzhiányra panaszkodott.

Csodaszép muskátlik

"Katasztrófa" - válaszolta keserűen a szolnoki piac egyik zöldségese arra a kérdésre, hogy milyen Szolnokon élni. Szerinte nincs semmilyen fejlődés a városban, a nyugdíjas kora ellenére dolgozó férfi szerint a kispénzű emberek alig tudnak megélni, és nem is nagyon vásárolnak. "Nincs egy rendes vásárcsarnok, pedig egy város életét nagyban meghatározza, hogy milyen a piac, mert a kispénzűek itt vásárolnak. El kell menni Nagykanizsára vagy Szombathelyre, ott rendesen lehet vásárolni" - mutatott a piac nyitott részére az árus. "Én közel negyven éve, a nyitás óta itt árulok, de alig változott valami. Itt állunk az ernyők alatt, ha esik, ha fúj, ha meleg van. A piacot nem fejlesztik, csak a sétálóutcát" - ingatta a fejét, miközben csalódottan pakolgatta a krumplit a pultján.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

A legszélső zöldségessor közvetlen a főút mellett van

A piac sarkán ácsorgó két asszony azonban azt mondta, ők nagyon szeretnek Szolnokon élni. "Én nem mennék máshova, jó itt nekem. Az a fontos, hogy verseltetik a gyerekeket az óvodában, itt van nekünk a kis zseniképző, nyáron sok a családi rendezvény, lufikat fújnak, vurstli van" - mesélte széles mosollyal az arcán a fiatalabb nő. A mellette ácsorgó, idősebb asszony azt mondta, neki semmi baja a várossal, és egyetért a felmérés eredményével.

"Vannak persze csúnyább részek, de hát hol nincs ilyen. Jó lenne, ha itt megszűnne a kosz meg a szemét" - mutatott az óvoda melletti sarokra, ahol hajléktalanok táboroznak. "Hát őket nem lehet innen elűzni. De itt van nekünk cserébe a Tisza-part, most meg már felkerültek a muskátlik is, ezek csodaszépek" - mutatta a villanyoszlopokra rögzített cserepeket boldogan az asszony.

Nincs itt semmi pörgés

"Lehet, hogy nem járt még Szolnokon, aki ezt a felmérést csinálta" - kacagott fel hangosan a sétálóutca egyik gyorsbüféjének pultosa, amikor az [origo] munkatársaitól megtudta, hogy Szolnok áll a legélhetőbb városok listájának élén. A huszonéves lány nevetésére még a szakács is kijött a konyhából, amikor pedig megtudta, hogy miről van szó, belőle is kitört a nevetés.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Sokan panaszkodnak arra, hogy a sétálóutcában nem csökkent a forgalom

"Nincs itt semmi pörgés, van egy mozi, egy színház meg egy-két bár. De ha bulizni akarunk, mi is Kecskemétre vagy Pestre járunk" - számolt be a város szórakozási lehetőségeiről a pultoslány. "Pár éve felújították a sétálóutcát, de ahogy látható, ugyanúgy itt járnak a buszok, folyamatos a zaj és a forgalom, mint régen. A szökőkút meg kétnaponta elromlik. Kicsit arrébb átadták a gyaloghidat, amire az égvilágon semmi szükség nem volt" - sorolta a problémákat a szakács. "Addig, amíg a cigányasszony bejön az üzletbe, elveszi a pultról az üdítőt, majd simán fizetés nélkül elmegy, addig nem hiszem, hogy ez a legélhetőbb város" - mondta a szakács.

Családosoknak jó itt

"Családosoknak jó kis hely ez" - mondta mosolyogva egy kismama a városháza előtti téren, miközben gyereke vidáman szaladgált a szökőkút vízsugarai között. "Az ügyeleti rendszer az borzasztó, de a kórházban és a háziorvosnál még sosem kellett várnom" - válaszolta az anyuka arra a kérdésre, mennyire elégedett az egészségügyi ellátással. Néhány méterrel arrébb, az egyik padon ücsörgő idős nő azt mesélte, hogy két hónapig volt kórházban, de csak jót tud mondani. "Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Nincs okom panaszra, de egy felújítás ráférne a kórházra" - mondta.

Szolnok felemás benyomást kelt az ideérkezőben: a sétálóutca és környéke szépen fel van újítva, a körforgalmakat beültették virággal, a Tisza-part rendezett, de a piacon és környékén mintha megállt volna az idő. A helyiek is arra panaszkodtak, hogy a panelházak környékén nem változott semmi. A megkérdezettek többsége örült annak, hogy virágos és rendezett Szolnok belvárosa, de szinte kivétel nélkül a munka és a pénz hiányára panaszkodtak. A kulturális lehetőségek közül a színházat említették a legtöbben, bár a megkérdezett járókelők többsége már rég nem látogatott el egy előadásra sem. "Mi inkább a szabadtéri programokat várjuk" - legyintett a szökőkútnál ülő egyik nyugdíjas bácsi.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Szigligeti Színház ottjártunkkor éppen zárva volt

A Tisza és a Zagyva torkolatánál lévő művésztelep árnyas fái alatt nyugodtan ebédelő szobrász az [origo]-nak azt mondta, szeret Szolnokon élni, szerinte jó eredmény, hogy ebben az évben két bronzszobrot is átadtak. "Van egy német művész, akinek annyira tetszik a város, hogy már érdeklődött, hogyan költözhetne ide" - mondta a komótosan ebédelő művész, aki hozzátette, most ő is épp bemutatóra készül. "Kevés a pénz, az igaz, de hát mindenhol megszorítás van" - mondta a művész, miközben mélyen belemerítette kanalát a tányérjába.

Szolnok lehet a példa

A legélhetőbb város díját elnyerő Szolnok alpolgármestere, Kállai Mária elmondta: városukban hosszú távú városfejlesztési stratégiát dolgoztak ki, melyben egyaránt szerepet kapott az energiahatékonyság, a környezetvédelem, valamint a humánterületek fejlesztése is. Ezek a fejlesztések összeértek, eredményüket a mostani díj mellett korábbi elismerések is bizonyították. A közelmúltban Szolnok elnyerte többek között a hozzáférhető magyar város, valamint a családbarát önkormányzat díját is - hangsúlyozta az alpolgármester.

A legélhetőbb város címét átadó Takács Júlia kiemelte: az országot járva jelentős különbségeket lehet látni a magyar városok között, míg egyes városok nagyon sokat fejlődtek, más településeken az elmúlt húsz évben szinte semmi változás sem történt. Ezért úgy gondolták, hogy a települések fejlődésének ösztönzésére bemutatják, hogy vannak pozitív példák, és összeállítják a követendő példának tekinthető városok TOP 10-es listáját.