Mozgólépcső visz majd a budai várba

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2014-re elkészülő új Várbazár és környéke lehet a főváros új ékessége, amelyben a felújítás után kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek várják a látogatókat. Lesz háromszintes, 298 férőhelyes mélygarázs. A Duna-parti szintet a budai várral mozgólépcső is összeköti majd. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet megközelíteni. A megújuló Várbazár látványterveit pénteken hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A Sándor-palota rekonstrukcióját tervező Potzner Ferenc vezetésével épül újjá a budai Várkert bazár, miután a 8,5 milliárd forint értékű beruházásra kiírt közbeszerzési pályázatot a Középülettervező Zrt. nyerte.

Forrás: kormány.hu
Forrás: kormány.hu

A tervek szerint a föld alatti beépítéseket úgy alakítják ki, hogy a műemlékek szétverése nélkül segítik a Várbazár hasznosítását. A Fülkepavilon háta mögött rejtőzik majd az új földalatti, 1470 négyzetméteres rendezvénytér és kiszolgálóegység.

Forrás: kormány.hu
Forrás: kormány.hu

A Várbazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot (grottát), és a Triton-szoborral díszített vízmedencét.

Forrás: kormány.hu
Forrás: kormány.hu

Az Ybl Miklós által tervezett Várbazár a világörökség része, 1996 óta egyúttal a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének egyike is. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd 1961 és 1984 között itt működött a Budai Ifjúsági Park.