Hvg.hu: Az NNI és a BRFK vezetőit tartóztatták le

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy-egy osztályvezetője volt az a két főrendőr, akit csütörtökön tartóztattak le - írta a Hvg.hu.
Vágólapra másolva!

A Hvg.hu értesülései szerint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetőjét és Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályának vezetőjét vették őrizetbe csütörtökön korrupciós gyanúval.

Az internetes lap pénteken azt közölte, információi szerint ők azok a rendőri vezetők, akiket korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt - két civillel együtt - őrizetbe vettek a Központi Nyomozó Főügyészség által kezdeményezett akcióban. Az eljárás keretében a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével csütörtökön számos helyen házkutatást is tartottak. A Hvg.hu szerint további őrizetbe vételre is sor kerülhet.

Az ügyben sem az NNI, sem a BRFK szóvivője nem nyilatkozott arra hivatkozva, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek van nyilatkozati joga, mert az indította a büntetőeljárást. A főügyészséget az MTI és az [origo] is próbálta több alkalommal megkeresni, de nem értük el telefonon.

A főügyészség péntek reggel közölte, hogy őrizetbe vettek négy embert, köztük két vezető beosztású rendőrt korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A közlemény szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indított büntetőeljárást vezető beosztású rendőrök és civilek ellen. Fazekas Géza szóvivő azt írta: "a pillanatnyilag is széles körben folyó nyomozás érdekére tekintettel" ennél többet az ügyről jelenleg nem tud közölni.